Gasztronómia

2023.01.28. 17:30

A farsangi fánk ma is közkedvelt finomság Békésben

A farsang egykoron a párkeresés időszaka volt Békésben is. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy ilyen süteményt, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított. A párválasztási szokások változhattak, de a farsangi fánk napjainkban is közkedvelt finomság.

Nyemcsok László [email protected]

Farsangi fánk Prohászka módra

Forrás: BMH

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke A Szakkör elnevezésű, a Nemzeti Művelődési Intézet égisze alatt futó gasztronómiai programsorozat keretében sütött nemrégiben farsangi fánkot a békéscsabai Sánta Anikóval. Szó esett beszélgetésük során arról, hogy a legelterjedtebb fánk a szalagos, ami az édességen körbefutó világos csíkról kapta a nevét. Ez jelzi, hogy tökéletesen sült meg, de ezt nem könnyű megvalósítani.

– A kiindulópont, hogy ne legyen túl kemény az összegyúrt tészta, ha kissé híg, szebb lesz a fánk formája – hangsúlyozta a gasztroszakkör vezetője. – Használhatunk szaggatóformákat is, de akkor lesz igazi a fánkunk, ha kézzel és szemmértékkel szaggatjuk, majd golyókká formáljuk őket. A hőmérséklet nagyon sokat számít. Igaz ez az alapanyagokra és a munkafolyamatra is. A hozzávalók legyenek szoba-hőmérsékletűek, viszont a tészta kelesztésére válasszunk még melegebb helyet, ha tudunk.

 

Prohászka Béla kiemelte, a sütés a legkritikusabb pont. Ha az olaj túl meleg, a fánk külseje megbarnul (esetleg meg is ég), de a belseje nyers marad. Ha viszont nem elég meleg a zsiradék, akkor a tészta magába szívja az olajat, és nem, vagy csak nagyon lassan sül meg.

 

Az ideális hőmérséklet a 160 fok. A fánkok mérete sütés közben megnövekszik, ezért nem szabad telepakolni a serpenyőt. Amikor az olajba tesszük a fánkokat, mindig ügyeljünk arra, hogy a megkelt fánk teteje kerüljön alulra. A megfordításig tegyünk egy fedőt az edényre, utána viszont szabadon süssük, így szebb lesz a szalag a kész fánkon.

 

A finomság származásáról nagyon sok legenda, anekdota kering. Az egyik szerint bécsi édesség. Amikor Krapfen, a híres-neves bécsi pék elhunyt, asszonya vette át a pékség vezetését. A péknére a vendégeknek reggelente rendszeresen hosszú időt kellett várniuk, ennek pedig hangot is adtak.

 

Erre válaszként Krapfenné egy darab kenyértésztát valamelyik vendég fejéhez szeretett volna vágni. A tészta azonban rossz irányba repült, egyenesen a sistergő olajba. Az illata megtetszett a vevőknek, s így a véletlennek köszönhetően megszületett az első fánk. Egyes források szerint ugyanakkor Olaszországból származik a sütemény, feltételezések szerint Beatrix királyné közvetítésével került Mátyás király udvarába. Egy biztos, itt maradt.

Prohászka Béla kiemelte, a sütés a legkritikusabb pont
Forrás: BMH

Csonka Zsolt, a Kondorosi Csárda ügyvezetője elmondta, rendszeresen szerepel menüjükben az ízes fánk baracklekvárral és porcukorral meghintve. Most, a farsangi időszakban sem hiányozhat a kínálatból.

Csonka Zsolt, a Kondorosi Csárda ügyvezetője
Fotós: Für Henrik

Farsangi fánk Prohászka módra, négy személyre

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 dl tej, 4 db tojássárgája, 6 dkg vaj, 3 dkg élesztő, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 cl rum, 1 db citrom, csipet só, 10 dkg porcukor, 20 dkg sárgabaracklekvár, 1 l étolaj.

Elkészítés: a lisztet egy edénybe átszitáljuk, langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A tojássárgáját, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot, a rumot és a sót belehelyezzük a lisztbe, és összegyúrjuk a felfuttatott élesztővel. Hozzáadjuk a felolvasztott vajat, összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 50 percig kelesztjük, lisztezett nyújtólapra helyezzük, 1-1,5 cm-re kinyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, és letakarjuk 15 percig pihentetni. Egy megfelelő edényben bő zsiradékot (étolaj) hevítünk fel. A fánkok közepét benyomkodjuk, majd kis adagokban – lyukas oldalukkal lefelé – sütni kezdjük és lefedjük. Mikor megsültek, a fedőt levesszük, megforgatjuk, és így lesz szalagos a fánk. Az olajból kivéve lecsorgatjuk, tálaláskor sárgabaracklekvárt és porcukrot kínálunk hozzá. Az elkészítési idő 120 perc. Séftipp: a fánk tésztájába áttört túrót is keverhetünk. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában