„Főzz és Segíts!”

2023.05.28. 14:11

A korababákért főztek és segítettek Gyulán - galériával, videóval

Első alkalommal rendezték meg a „Főzz és Segíts!” jótékonysági főzőversenyt vasárnap délelőtt Gyulán, a Rondella és Elizabeth Hotel közötti füves területen. A Gyulai Pálinkafesztivál részeként életre hívott esemény nevezési díjaiból a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványt segítik.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Lehoczky Péter

A főzőcsapatok Békés megye legsikeresebb jótékonysági ügyét támogatták – fogalmazott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a megyében korábban nem volt olyan sikeres karitatív akció, mint a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kezdeményezése, amelynek eredményeként egy speciális, koraszülötteket szállító mentőautót vásároltak meg.

– Annyi pénz még egyetlen ügyre sem gyűlt össze, és annyian még soha nem álltak egy ilyen jótékonysági kezdeményezés mellé, de a feladat nem ért véget a mentőautó beszerzésével, hiszen annak működtetése és a mentéssel kapcsolatos számos tevékenység finanszírozása további áldozatvállalást igényel – emelte ki. – Vasárnap újra bizonyítottuk, hogy készen állunk erre.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés vármegyei elnöke elmondta, a gyulai vár mellett harminc csapat jött össze, hogy  a kamara által összegyűjtött alapanyagokból hagyományos magyar ételt, a krumplipaprikást elkészítse. 

– A programot hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre, sőt, később növelni szeretnénk mind a résztvevők számát, mind az adomány nagyságát – hangsúlyozta. – A csapatok nevezési díját ajánlottuk fel a mentőalapítvány részére, illetve egy alkalmazást is elindítottunk, amelynek részeként szintén lehet támogatni a nemes ügyet.

Bora Imre fesztiváligazgató kiemelte, minden olyan kezdeményezés fontos számukra, amivel segíteni tudnak, éppen ezért fogadták örömmel dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánjának megkeresését, illetve kezdeményezését a jótékonysági főzés életre hívásáról. Mint mondta, amióta működik a vállalkozásuk, mindig fontosnak tartották a karitatív gondolkodást.

Prohászka Béla olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke kiemelte, a programot tudatosan nem főzőversenyként szervezték meg, hiszen az igazi versenyt a szakemberek vívják a koraszülöttekért, s hogy mindenhova időben odaérjenek. Szólt arról, hogy a résztvevők paprikás krumplit készítettek hungarikum gyulai kolbásszal. Hozzátette, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége fontos célja, hogy a hungarikumokat, a magyar értékeket mind hazai, mind nemzetközi porondon népszerűsítsék.

Dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja megnyitó beszédében elmondta, a programba Békés vármegye életében meghatározó szervezetek, az állami szféra, az önkormányzat, a civil szektor, a vállalkozások, a kamarák kapcsolódtak be. Nagyon fontos küldetésnek nevezte a közjó szolgálatát, a jótékonyságot, a viharsarki korababák és családjaik segítését. Kiemelte annak jelentőségét, hogy kifejezzék tiszteletüket a mentésben résztvevők és az élet megbecsülése előtt.

Kitért arra, hogy a jövőben szeretnék majd bővíteni a rendezvényt, amire határon túli magyarokat is meginvitálnak majd. Utalt arra, hogy a pálinkafesztivál keretében évek óta elkészítik a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját, jövőre pedig szeretnék megfőzni a Nemzeti Összetartozás Gulyálevesét is.

– A jótékonysági főzést pedig szeretnénk országos programmá kiterjeszteni, és 100-150 csapatot megszólítani – fogalmazott. Szólt arról, hogy az agrárkamara és Gyulahús mellett több önkormányzat, a gyulai, a vésztői, a biharugrai, a kaszaperi, a csanádapácai és a mezőhegyesi önkormányzat is támogatta a rendezvényt.

Dr. Rózsavölgyi Katalin a nagykövet

Az esemény záróakkordjaként átadták a jótékonysági főzőverseny nevezési díjaiból befolyt 1,5 millió forintról szóló adománylevelet a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány kuratóriumi elnökének, dr. Abrulrahman Abdulrab Mohamednek. Abdul doktor elmondta, a mentőautó beszerzésére indított gyűjtést és a jármű működtetését a kezdetektől óriási összefogás jellemzi Békés vármegyében. Szólt arról, hogy dr. Takács Árpád kiemelt szerepet vállalt abban, hogy a mentőautó elindulhatott. Így eddig összesen 900 gyermeknek tudtak már segítséget nyújtani.

Dr. Takács Árpád a szervezők nevében felkérte dr. Rózsavölgyi Katalin pszichiáter szakorvost, hogy a következő egy évben Békés vármegye koraszülött nagyköveteként segítse a megyei koraszülötteket, a korababákat, a családokat. Dr. Rózsavölgyi Katalin elmondta, gyermekei is koraszülöttként jöttek a világra. Hangsúlyozta, minden tudásával és tapasztalatával azon lesz, hogy képviselje a Békés vármegyei koraszülött babákat és családjaikat.


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában