Csabai Szlovák Tájház

2023.05.29. 14:01

Bemutatták a szlovák gasztronómiát Békéscsabán

Gasztronómiai bemutatót és ételkóstolót tartottak pünkösdhétfőn Békéscsabán, a Szlovák Tájházban. Kiszely András, az eseményt szervező csabai szlovák önkormányzat elnöke elmondta, rendezvényük legfőbb célja az, hogy bemutassák a helyi szlovák kultúrát, az ételeiket, és ráirányítsák a csabaiak figyelmét őseik értékeire.

V. E.

Pünkösdhétfő a Szlovák Tájházban.

Fotó: Bencsik Ádám

Hozzátette, idén azonban bővítették a programot azzal, hogy meghívták a környező szlovák települések, így például Elek, Telekgerendás és Medgyesegyháza néhány képviselőjét. Persze ők is magukkal hozták saját gasztronómiai különlegességeiket.

Kiszely Andrástól megtudtuk, a bemutatóra érkezők megkóstolhatták többek között a haluskát, a lakodalmas tyúkhúslevest csigatésztával, illetve speciális újításukat, a tót-dogot, ami lényegében egy kiflibe töltött, hot-dog szerű csabai kolbászból készült különlegesség. A vidéki települések pedig hoztak magukkal csőrögét, tarkedlit, illetve lángost is. A kínálat tehát igen gazdag volt.

Gasztronómiai bemutatót és ételkóstolót tartottak. Fotó: Bencsik Ádám

Az elnök hangsúlyozta, minden eseményüket, így a jelenlegit is úgy állítják össze, hogy kortól és nemtől függetlenül mindenki találjon benne a fogára és a lelkére valót, aki a csabai szlovákok iránt érdeklődik. Hozzátette, a pünkösdi eseményen egyébként nem csupán a gasztronómia került előtérbe, hanem a nap folyamán bemutatták a szlovák önkormányzat által nemrég kiadott, Sztraka Ernő életét feldolgozó kiadványt, fellépett a Strapce citerazenekar, valamint emléket állítottak a csabai szlovák és bolgár kertészeknek a Balkán Táncegyüttes közreműködésében.

Kiszely András visszatérve a pünkösdi rendezvényük szervezésére elmondta, ebben a formában, miszerint a Szlovák Tájház összes termét és a teljes udvarát használják, másodjára szervezik meg gasztronómiai napjukat. Terveik azonban már most vannak, jövőre is szeretnék életre hívni ugyanezt az eseményt, szintén pünkösdhétfőn. Akkor pedig a finomságok mellett egy egész napos könyvbemutatóval várják majd az érdeklődőket, hiszen a podsztyenás házakat és a csabai szlovák viseletet feldolgozó, a sorban a második legnagyobb horderejű könyvüket akkor tárják a nagyközönség elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában