Tornaszakosztály

2023.06.09. 12:22

Jó hangulatú bemutató órát tartottak a békéscsabai tornászműhelyben - galériával

A szokásosnál is nagyobb volt a pezsgés csütörtökön délután a Torna Club Békéscsaba Rácz Lukács Tornatermében, ahol a már hagyományos nyílt bemutató órát tartották. Ilyenkor a szülők és nagyszülők is betekintést nyerhetnek a tornászok napi életébe, képet kaphatnak arról, hogy csemetéik hol is tartanak a tornában.

Gajdács Pál [email protected]

Megmutatták a gyerekek, hogy hol tartanak.

Fotó: Kovács Márk

A hivatalos program előtt már minden tornász ott rajzott a szerek körül, s bár ezúttal nem érmekért és pontokért gyakorlatoztak, hozzátartozóik és persze az edzőik előtt mindenkiben ott munkált a bizonyítási vágy.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere is.

Fóri Márta, a TC elnöke is izgatottan készült a bemutatóra:

– Erre az alkalomra azért tartunk a szülőkkel együtt igényt, mert arra nincs lehetőség, hogy a mindennapokban a szülőt és nagyszülőt beengedjük a gyerekekhez – mondta a klubvezető. – A nyílt bemutató óra már hagyomány, amit nyáron és decemberben tartunk meg, kis gálaműsorral egybekötve. A program nemcsak az előkészítő és az óvodáscsoportról, a leendő elsősökről szól, hanem a nagyobb tornászokról is, akik ilyenkor egy színvonalas műsorral kedveskednek. A szülőknek ilyenkor bemutatjuk azt is, hogy mennyire fontos a minden sportág alapjául szolgáló torna, és hogy honnan hová lehet eljutni. A vendégeinknek, Kelemen Mártának és Jordanov Zoltánnak hálásan köszönjük, hogy elfogadták a meghívást!

Kelemen Márta, az 1972-es müncheni olimpián bronzérmes magyar női csapat tagja. Vele hosszú évek óta jó kapcsolatot ápolnak a békéscsabaiak. Tornászaik közül Böczögő Dorina, Szujó Hanna és Makra Noémi munkáját is ő segítette a fővárosban.

Kelemen Márta elmondta, hogy mindig örömmel jönnek Békéscsabára.

– A barátainkhoz jövünk, akikkel vállvetve küzdünk évtizedek óta. Ezzel a bemutatóval az a cél, hogy kedvet csináljunk a gyerekeknek és a szülőknek, hogy hozzák tornázni a gyerekeket. Jómagam a gerendán mutattam be, hogy a picikkel hogyan lehet eljutni az alapról egy magas szintre, ahol már gyakorlatokat, akrobatikát csinálnak.

A ma már nyugdíjas, egykoron a Postásban dolgozó edző megjegyezte, hogy nem könnyű hosszú távon megtartani a gyerekeket a torna mellett.

– Minden gyerek és szülő más. Ismerni kell őket, tudni kell, hogy mivel lehet a gyerekekre hatni. Kicsiként még egy kánaán számukra a tornaterem, ilyenkor még könnyebben lehet őket irányítani. A nagy kérdés a szülő, aki az edzések számának növekedésével tudja-e vállalni hosszú időn keresztül, hogy hozza-vigye a gyereket az edzésre. Az is kérdés, hogy a gyerek akar-e fejlődni, s itt jön be az edző. Hogyan tudja motiválni a kis tornászt? De minden egyénre szabott.
A hosszú éveken át Angliában, majd Svájcban rendkívül sikeres munkát végző Jordanov Zoltán is ismerős arc Békéscsabán, hiszen a hazai szövetség utánpótlás szakmai igazgatója már a tavalyi gálán is tiszteletét tette.

– A torna szövetséget képviselve támogatom a szakosztályt és folyamatosan figyelemmel kísérjük, hogyan fejlődik. Tisztában vagyunk a nehézségekkel, az előnyökkel. Mindenképpen szeretnénk, hogy a régi, hogy újra a régi, szép fényében ragyogjon a békéscsabai tornaszakosztály és úgy néz ki, hogy a lehetőség megvan – mondta a szakember.

A gyerekek végig óriási kedvvel pörögtek, forogtak a gerendán, talajon és korláton, kijárt a vastaps a népes közönség részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában