Kevés a pedagógus és a gyerek

2022.05.17. 14:00

Óvoda nem zár be Miskolcon, de csoportok megszűnnek

Miskolcon van olyan óvoda, ahol két csoportot is megszüntetnek, mert kevés a gyerek és kevés a pedagógus.

Hegyi Erika

A csökkenő gyermekszám az egyik indok. Fotó: ÉM

Fotó: Shutterstock

A közelmúltban írtunk arról, hogy Miskolcon 14 óvodai csoport szűnik meg az önkormányzat által fenntartott óvodákban. Akkor kérdéseket küldtünk az önkormányzathoz a változással kapcsolatban, melyekre a napokban érkezett válasz.

Van, ahol bővítenek

Dr. Ignácz Dávid jegyző tájékoztatása szerint a megyeszékhelyen 173-ról 159-re csökken az óvodai csoportok száma. Tizenhat esetben óvodai csoport ideiglenes bezárása történik, 2 intézményben azonban csoportbővítésre van szükség.

Az átalakítás legfőbb oka a csökkenő gyermeklétszám, az óvodai csoportok közötti létszám-egyenlőtlenség, a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusok magas létszáma, valamint az országosan tapasztalható óvodapedagógus-hiány.

A legfrissebb, tehát az április 15-ei adatok szerint jelenleg 331 óvodapedagógus dolgozik a miskolci óvodákban, de további 67-re lenne szükség.

A jegyző válaszából megtudtuk azt is, hogy az átalakítás következtében 14 dajka és 3 pedagógiai asszisztens álláshelye szűnik meg.

„Az óvodapedagógusi munkakör eltér a dajka, valamint a pedagógiai asszisztens által betöltendő nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörtől. Épp ezért az óvodapedagógusok körében tapasztalható létszámhiány orvoslására a dajkák és pedagógiai asszisztensek óvodapedagógusi munkakörben történő foglalkoztatására nincs lehetőség” – fogalmazott dr. Ignácz Dávid, hozzátéve: a miskolci önkormányzat által fenntartott óvodák közül egyet sem zárnak be.

A következő miskolci intézményekben egy-egy csoport szűnik meg: Avastetői Tagóvoda, Bársony János Úti Tagóvoda, Belvárosi Tagóvoda, Diósgyőri Tagóvoda, Eszterlánc Néphagyományőrző Tagóvoda, József Úti Tagóvoda, Katowice Sport Tagóvoda, Középszer Úti Tagóvoda, Leszih Andor Úti Tagóvoda, Mesevár Tagóvoda, Selyemréti Tagóvoda, Százszorszép Tagóvoda, Szilvás Úti Tagóvoda, Tündérkert Sport Tagóvoda. A Napraforgó Tagóvodában két csoport szűnik meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában