Időjárás

2022.05.21. 08:30

Zivatar alakulhat ki Borsod megyében

Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Hidegfront vonul át, hatására észak, északnyugat felől megnövekszik a zivatarhajlam. Kezdetben az Észak-Dunántúlon, illetve az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. Az északkeleti országrészben nagyon alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik.

A déli, délutáni óráktól a délnyugati országrészben is kedvező légköri feltételek lehetnek zivatarok (alacsony valószínűséggel egy-egy heves zivatar) kialakulására is. A front mozgása azonban jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet. A délnyugati országrészben a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör. A hevesebb zivatarokhoz viharos széllökés (~ 80-90 km/h), intenzív csapadékhullás és jégeső (~ 2 cm) társulhat.


Napközben a hidegfront hatására az északnyugatira forduló szelet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, Északi-középhegység, és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos (~ 70 km/h) széllökések kísérhetik – tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában