Ökológiai katasztrófával fenyegető szennyezés

2022.05.28. 11:30

Elvágnák a bányavíz utánpótlását, így megszűnne a Sajó szennyeződése

A Sajó felső, szlovákiai szakasza „halott víz”, a szennyezőforrás felszámolását ígérte a szlovák kormány.

ÉM

A Sajó folyó Sajópüspökinél, a magyar-szlovák határ közelében 2022. március 14-én

Forrás: Komka Péter/MTI

A szlovák állami szervek ígérete szerint pénteken megkezdődött a Sajó felső szakaszát ökológiai katasztrófával fenyegető nehézfémszennyezés felszámolása.

A súlyosan környezetkárosító szennyeződés miatt márciustól másodfokú készültséget rendeltek el a folyó magyarországi szakaszán, ahol azóta folyamatosan figyelik a vízminőség állapotát. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint a szennyezés – két csapadékosabb időszak kivételével – nem érte el hazánkat, méréseik szerint összességében minden vízminőségi mutatószám a határérték alatt maradt. A magyar vízügyi hatóság arról nem kap közvetlen tájékoztatást, hogy a szlovák oldalon elkezdődött-e a kármentesítés.

Nehézfémek a vízben

Az első észlelések alapján február közepétől nehézfémekkel szennyezett víz ömlik a Sajóba. A Felvidék.ma szerint a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet kassai kirendeltségéhez február 24-én érkezett jelentés arról, hogy az alsósajói vasércbányából kifolyó víz vörösesbarnára festette a vizet. A bánya 1975 és 2008 között üzemelt, majd csődbe jutott.

A talajvíz fokozatosan ellepte a bányát, amelynek víz­elvezető tározója egyenesen a Sajóba torkollik.

Az ökológiai katasztrófára Orosz Örs, Nyitra megyei képviselő hívta fel a figyelmet, aki egy minapi nyilatkozatában elmondta: naponta 1,5 millió liter vasat, szulfátot, cinket és arzént tartalmazó bányavíz folyik a folyóba, ami összességében napi 2,4 tonna szennyeződést jelent. Ismertetése szerint a szennyezés forrásánál mért arzén 187-szer nagyobb értéket mutat, mint a Szlovákiában megengedett mennyiség, és 2600-szor többet a Sajó tiszta vizénél. A folyóba keveredve, felhígulva pedig 21-szer magasabb értéket produkál, mint a szennyezés előtti állapot.

A helyzet megoldását az jelentené, ha a bányavíz utánpótlását elvágnák, a kifolyó vizet megszűrnék, aminek költségeit 4 millió euróra becsülik. Tájékoztatása szerint a szennyezés felszámolására a szlovák környezetvédelmi és a gazdasági tárca hatásköri vitája miatt hónapokig nem történtek lépések. Mostanáig. A pozsonyi Új Szó csütörtökön hírül adta: Ján Budaj környezetvédelmi miniszter a kormány ülését követően arról tájékoztatott, pénteken elkezdődnek a mentési munkák a Sajónál a folyó további szennyezésének megakadályozása érdekében. A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami a vízi élővilágra káros anyagokat mos ki a járatokból.

A nemzetközi környezetvédő szervezet a közösségi csatornáján üdvözölte, hogy érdemi lépés történhet a Sajó ügyében, leállhat a szennyezés, így esélyt kaphat a folyó a rehabilitációra. Elképesztőnek tartják azonban, hogy erre 3 hónapot kellett várni, és ezalatt az idő alatt szabadon ömlött a méreg a folyóba. Megjegyezték, elkerülhetetlen lesz a meder szennyezettségének felmérése és annak helyreállítása.

A kárelhárítás érdekében a szlovák oldalon tett intézkedésekről közvetlen értesítést nem kap az Országos Vízügyi Főigazgatóság, így a szóvivő, Siklós Gabriella sem tudott erre választ adni. Azt viszont megtudtuk: legutóbb kedden végeztek vízminőség-ellen­őrzést a Sajó magyarországi szakaszán, de a többek között a nehézfémtartalomra vonatkozó méréseik nem jeleztek határérték-túllépést. Kisebb ingadozásokat a víz vastartalmában két alkalommal tapasztaltak március 13-a óta a Sajó vízgyűjtőjéről érkező egy-egy kisebb árhullám idején, ezeken az időszakokon kívül azonban nem észleltek problémát. Jelenleg heti méréseket végeznek, de abban a pillanatban napi ellenőrzésre váltanak, amint jelentősebb csapadék várható a folyó vízgyűjtő területén.

Kerestük a Felvidék.ma szerkesztőségét a kármentesítéssel kapcsolatban, de az Észak-Magyarország lapzártájáig nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában