Megyei polgárőr nap Bogácson

2022.08.07. 19:00

Önként látják el az emberek védelmét - nagy szükség van rájuk

Ez a nap az ismerkedésről, a kikapcsolódásról és szórakozásról szólt leginkább, de szolgálatukra éjjel-nappal lehet számítani.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr találkozót tartottak a Bogácsi Rendezvényparkban, szombaton. Az egész napos rendezvényre a megye szerte működő polgárőr szervezetek képviselői jöttek össze, immár 21. alkalommal.

Mindenhol szükség van rájuk

A bogácsi polgárőrség tavasszal fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte. Nagy szükség van rájuk a településen, főleg nyáron, amikor megsokszorozódik a lakosság létszáma a nyaralók miatt és fokozottan kell a rendre vigyázni – mondta Csendesné Farkas Edit, a házigazda, bogácsi polgármester.

A polgárőrség Magyarország legnagyobb és legerősebb szervezete. Ma már mindenki tudja, mennyi mindenben számíthat rájuk - hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Tállai András a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár. Hozzátette: a polgárőrök tevékenységüket mások javára és védelmében, felelősséggel, önként végzik. Mindazonáltal ezek a civil szervezetek, egyesületek csak akkor hatékonyak, ha együttműködnek a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel, erejüket a hármas egység adja.

Megújulva még hatékonyabbak

Áldozatos munkájuk vitathatatlan, sokan a családjuktól veszik el azt az önkéntes munkával töltött időt, melyet az emberek érdekében tesznek – emelte ki Czinege László, B.-A.-Z. megyei rendőr-főkapitány. Hatalmas segítség valamennyi polgárőr szervezet a rendőrségnek, hiszen éjjel-nappal lehet rájuk számítani – tette hozzá.

Az Országos Polgárőr Szövetség nevében köszöntötte a több száz jelenlévőt és megköszönte kivételes munkájukat Dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke. Az utóbbi tíz évben teljesen megújult a polgárőrség a polgárőr törvénynek köszönhetően, mely pozitív változásokat hozott. A cél továbbra is a közbiztonság megőrzése. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a megyében 5800 polgárőr tevékenykedik, 218 egyesületben, összesen egymillió szolgálati órával a hátuk mögött. Ezzel az országos ranglista élén vannak – hangoztatta. A határvédelemben 350 önkéntes vett részt a megyéből, melyben a kazincbarcikai és a lyukóvölgyi polgárőrök élen jártak.

Gyógyszert szállítottak, beteget fuvaroztak

Az elmúlt két évben – a pandémia idején - bebizonyosodott, hogy olyan feladatokat is el tudnak látni, amelyeket korábban nem kellett, az emberek számíthatnak rájuk és nagyra értékelik a munkájukat – vélekedett az esemény főszervezője, Csóra György az Országos Polgárőrszövetség B.-A.-Z. megyei elnöke. Büszke arra, hogy annak idején több mint harminc évvel ezelőtt a polgárőr mozgalomnak két kiinduló pontja volt, az egyik Budapest, a másik a Taktaköz. Ezért tartottak tavaly Taktaharkányban a jubiláló huszadik eseményt. A bogácsi találkozón legalább ezer polgárőr részvételére számítottak, akik zömében családjaikkal együtt érkeztek.

Hozzátette: a nap ezúttal nem a munkáról szólt, legfőbb célja, hogy megismerjék egymást a hatalmas megye különböző adottságú településinek rendvédelmi szakemberei és kicseréljék tapasztalataikat. A kikapcsolódás és a pihenés ideje – hangsúlyozta. A megnyitó beszédeket követően kitüntetéseket, elismeréseket adtak át azoknak a polgárőröknek, akik az elmúlt évben kiváló teljesítményt nyújtottak. Az esemény hivatalos részén túl bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel, családi programokkal, főzőversennyel és koncertekkel készültek a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában