Virágzó Népművészet Fesztivál

2022.08.13. 14:10

Diósgyőrben nyílnak a népművészet virágai hétvégén

Minden ügyes kezű érdeklődő kipróbálhatja magát a népi mesterségekben az alkotóház fesztiválján.

Idén négy népzenei koncert, egy gyöngyfűző és egy bonsai kiállítás, valamint gólyalábas produkció dobja fel a mesterségbemutatók mellett, az egyébként is kedvelt Virágzó Népművészet Fesztivált.  

 - Ezen a hétvégén a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházban jubileumi programként tartjuk meg a Virágzó Népművészet Fesztivált – tudatta Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. - Ugyanis ebben az esztendőben, pontosan 2022. szeptember 4-én lesz 40 éves a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, amelyet egész éves rendezvénysorozattal ünneplünk. A népszerű fesztivál szintén régóta, már tizennyolc éve folyamatosan fut, tulajdonképpen egy alkotói pályázatunk lezárása.

Hét szakkör élőben alkot

Várják mindazokat, akik érdeklődnek a kézművesség és a népművészet iránt.  

- Hét szakkörünk – bőrműves, fazekas, gyöngyfűző, hímző, kosárfonó, nemezes, szövő – fog bemutatkozni kézműves vásárral egybekötve. Néhányan közülük egészen haladó szinten művelik a tudományukat, és mélyebben hozzá tudnak szólni egy-egy népi mesterséghez. Aki kedvet kap a látogatók közül a kézműveskedéshez, az maga is bekapcsolódhat az alkotói folyamatba. Mi pedig abban reménykedünk, hogy közülük többen beiratkoznak a szakköreinkre. Ezen keresztül is szeretnénk táplálni az utánpótlást és a köztudatban tartani ezeket a hagyományos mesterségeket.  

Szombat délután kettő népzenei koncertünk lesz még. Seres Zsuzsanna ad elő egy erdélyi népdalcsokrot, majd a Bulgáros Népzenei Együttes lép fel. Vasárnap szintén kézműves vásárral, mesterségbemutatókkal folytatódik a fesztivál. A gyermekekre is gondoltunk, a Vaga Banda gólyalábasai jönnek hozzánk. Majd játszóházi foglalkozással és népi ügyességi játékokkal örvendeztetjük meg a legkisebbeket.  Este Novák László citerazenéjével és Csiszár István és a Tambura Banda koncertjével búcsúzunk vendégeinktől. Mindkét napon 10-től 17 óráig látható az alkotóházban a Miskolci Bonsai Club kiállítása mellett, Ferenczi-Kovács Éva gyöngyfűző, népi iparművész Üvegmorzsák című tárlata – ismertette a rendező népművészeti egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában