Az enyészet uralkodik

2022.08.15. 20:00

Katasztrófa-turisták járnak már csak a miskolci Tündérkertbe

Az egyeztetés csak halvány reménysugár. Egyre biztosabb, idén nem nagyon indulhat meg a népszerű pihenőhely megújítása.

Szaniszló Bálint

Fotó: SZB

Így múlik el a világ dicsősége. Jó egy éve még a pihenni, felüdülni vágyó miskolciak és turisták zarándokhelye volt az épülő  Diósgyőri vár melletti park, amelyet a köznyelv Tündérkertnek nevezett el. Ősszel aztán megkezdődött az enyészet. Vaszil Gábor, a terület bérlője, a Tündérkert atyja előbb csak rövid leállásról beszélt, ám ez a rövid leállás immár hosszú hónapok óta tart. Az attrakciókat leszerelték, a vendéglátóhelyet bezárták, már a gaz is benőtte, az egykor virágzó környezet lepusztult. Mostanában inkább katasztrófa turistáskodni járnak oda az emberek, a látvány, az  állapotok lehangolóak, kevés reményre adnak okot az arra sétálónak. 

Az okok ott gyökereznek, hogy Vaszil Gábor a terület bérlőjéből tulajdonossá szeretne válni. Ettől az önkormányzat nem zárkózott el. Igenám, de a jelenleg érvényes jogszabályok szerint a terület nem eladható, mert ivóvízbázis-védelem alatt áll. 

A miskolci önkormányzat idén tavasszal egy közleményben tudatta, hogy azt szeretné, ha a Tündérkert,  „mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója” továbbra is Diósgyőr vára mellett működne. Hozzátették, hogy erre Miskolcnak és a Tündérkert üzemeltetőjének  élő (bérleti) szerződése is van. A városvezetés - mint a közleményben írták - szándékai töretlenek és komolyak. Az elmúlt hónapokban tanulmány készült, amelyben a friss geofizikai mérések egyértelműen megállapították, a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található. Ezáltal  szakmailag megalapozottnak tűnik a terület egy részének védőterületen kívüli besorolása. Erről a vízügyi hatóságnak kell döntenie. 

Egyre lepusztultabb a terület

Egyeztettek a felek 

A patthelyzetről való elmozdulás érdekében dr. Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott – hivatalánál fogva – egyeztetést hívott össze a napokban az önkormányzat vezetése, a vízügyi hatóság és a katasztrófavédelem szakembereivel, valamint a terület bérlőjének részvételével. Halvány reménysugár, hogy – úgy tűnik – abban egyetértenek a felek, hogy szükség van a Tündérkertre. 

Veres Pál, Miskolc polgármestere például a megbeszélés utáni Facebook-bejegyzésében kifejtette, hogy az önkormányzat elsődleges céljának kell lennie – és ez egyben jogszabályban rögzített kötelezettsége is - a vízbázis védelme. Mindemellett az is fontos, hogy az ominózus terület, a törvények, a hatósági szabályozások figyelembevételével fejleszthető legyen. „2020 elejétől több körben tárgyaltunk a bérlővel, amikor felmerült részéről az igény a terület megvásárlására, elindítottuk a folyamatot – írta. – Ennek része volt az értékbecslés és egy vízügyi tanulmány elkészíttetése, hiszen fel kellett mérni, hogy a kert eladása mennyiben befolyásolja a közelben található Tavi-forrás működését, ami ivóvízzel látja el Miskolc egy részét.”

Tovább bérelhetné 

Mint megtudtuk, a város felajánlotta a bérlőnek, hogy a jelenlegi szerződés lejártát követően még 15 évre bérelheti a területet, de ezzel – a polgármester szerint – nem élt. „A Tündérkert üzemeltetőjének ma is élő bérleti szerződése van a várossal, ugyanazokkal a feltételekkel, amelyekkel korábban üzemeltette a területet. Tehát a város nem tett olyat, amely a Tündérkert működését befolyásolta, akadályozta volna. Sőt, a város nem kevés energiát és pénzt áldozott arra, hogy a kialakult helyzetre megoldást találjon”  

A vendéglátóhelyet benőtte a gaz

Kedvező döntés lehet 

A tárgyaláson az is elhangzott, a Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása. Ehhez azonban további modellezésekre lesz szükség, és ezek ismeretében hozhat felelős döntést a vízügyi hatóság. Akik – mint a tárgyaláson kiderült – ügyfélbarát módon kezelik az ügyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában