Formációs Magyar Bajnokság

2022.10.06. 14:00

„Annyira megtetszett a tánc, hogy beleköltözött a szívembe, és ez már az életem!” (videóval)

Három csapattal és négy koreográfiával indult a Miskolcz-Revital TSE első formációs magyar bajnokságán, ahol táncosaik taroltak.

Petri Nóra

A Formációs Magyar Bajnokságon, Zalaegerszegen mérettették meg magukat a Miskolcz-Revital TáncSport Egyesület csapatai, ahol junior és felnőtt latin lányformációik, valamint a felnőtt társasági táncokban induló standard és latin formációik is parkettre léptek.

- Egyesületünk 16. éve működik sikeresen városunkban, hosszú évek óta pedig Miskolc legeredményesebb versenytánc-klubja, melynek alapja a magas szintű táncos képzés mind az egyéni, mind a csapat szintű versenyeztetés terén - nyilatkozta a Borsod Online-nak Süttő-Tombácz Anikó, az egyesület elnöke, edzője. Partnerével Süttő Roland vezetőedzővel ötszörös profi magyar bajnokok, valamint többszörös Világ-és Európa bajnoki középdöntősök- szinte a kezdetektől egyengetik a felnövekvő táncosok karrierjét.

„Annyira megtetszett a tánc, hogy beleköltözött a szívembe, és ez már az életem!” Erről Andócsi Anna Dóra beszélt, aki azért kezdett el táncolni, mert látta unokanővérét, aki most szintén a versenyzők között volt.

 

Felnőttek és egy 12 éves

A magyar bajnok csapat felnőtt társasági táncok kategóriában ért el első helyezést.

– Ez felfoghatatlan érzés számunkra, mert még nem indultunk eddig így csapatban, első versenyünkön, közösen egy ilyen címet elhozni, felfoghatatlan élmény – mondta Szabó Csenge.

A rangidős Lükő Dalma tánctanár.

– Újra visszatérhettem most a versenyhez, éveken át egyéniben indultam, kimaradt 8 év, és lehetőséget kaptam, hogy elindulhassak egy utolsó versenyen, ez az első hely ezt megkoronázta – mondta Dalma. 
legfiatalabb „felnőtt” a 12 éves Varga-Popovics Regina volt.

– Két éve táncolok. Úgy kezdődött, hogy egyszer láttam egy táncos videót, és nagyon megtetszett, azután eljöttem egy órára, és beleszerettem – mondta Regina.

Farkas Grétát is mindig feltölti a tánc, azt mondta, ha a tánc benne van az életében, akkor soha nem szomorú. 

– Nekem nagyon nagy erőt ad, hogy iskola után ide bejöhetek edzésre, és együtt táncoljak az egész csapattal.

– Amikor versenyzünk, akkor általában összeszokott párok, vagyis állandó partnerek versenyeznek egyéniben. Formációban ez annyival nehezebb, hogy több pár is együtt versenyzik, itt egymásra is kell figyelni – emelte ki Maczkó Márk.

– Az volt a legpozitívabb, hogy egy csapatként az energiák összeadódtak, úgy mentünk fel a parkettre, hogy rögtön versenymódban éreztük magunkat, és sokkla jobban is teljesítettünk – mondta Csorba Viktóra, Márk táncpartnere.

Felpörgető és kikapcsoló

A junior lányformáció egy ezüsttel tért haza a rangos megmérettetésről.

Kiss Nóra negyedikes volt, amikor elkezdett táncolni.

– Amikor a Miskolcz-Revitalban indult a képzés, gondoltam, hogy kipróbálom, és nagyon megszerettem, így már ötödik éve táncolk – mondta Nóra. Zalasch Jázminnak először a társastánc tetszett meg, ezért jár ide.

– Nekem a tánc élmény, nemcsak itt, az edzéseken, hanem otthon is szoktam táncolni – mondta.

Rédai Hanna korában nem sportolt semmit, és azt gondolta, kipróbálja a táncot, és megtetszett neki. - Ez egy versenyszerű mozgás. Ez jelenti nekem a nyugalmat, mert amikor fáradt vagyok a suli után, akkor ez mindig felpörget és kikapcsol.

 

Latin vérűek és társastáncosok

A felnőtt latin lányformáció 3. helyezéssel tért haza. Zelenka Réka azt mondta, hogy neki a tánc a kikapcsolódást és a feltöltődést jelenti ebben a nagyszerű közösségben.

– Korában két csapat voltunk, két éve táncolunk együtt. Most nyáron, a bükkszentkereszti táborunkban éreztük azt, hogy ez most nagyon összehozott minket, illetve előtti a szegedi versenyünk – mondta Gulyás Zsófi. Ő táncművészeti egyetemre szeretne majd járni, és azt mondta, ehhez minden lehetőséget megkap itt.

A nőiesség megélését jelenti Beszterczei Petra számára a tánc.

– Táncórákon szoktam táncolni leginkább. Kedden például volt erősítés, tánc, koreográfia és technikatanulás is, csütörtökön pedig közösen bemelegítettünk és felváltva táncoltunk. De volt már jazztréningünk is – foglalta össze Petra.

Forrás: Miskolcz-Revital TS

Felkészülés és siker

– A rengeteg verseny és szép eredmény mellett úgy gondoltuk, hogy itt az idő kipróbálni magunkat a csapatversenyek, a formációs műfaj legmagasabb szintű országos megmérettetésén is – hangsúlyozta az elnök. - Versenyző párosaink már számos bajnokságot megjártak, a csapatban való versenyzés azonban viszonylag új volt nekik. Számukra rögtön két koreográfia, egy latin és egy standard is készült, viszont a folyamatos aktív egyéni versenyzés, edzőtáborozás és rendszeres képzések miatt szűk 3-4 intenzív hónap állt rendelkezésre a felkészülésre. A kihívást jelentő időhiány ellenére az eredmények igazolták azt, - amiben hiszünk -, hogy a magas szintű táncos képzés elengedhetetlen “táptalaja” egy minőségi formációnak, amellett, hogy tudatosan odafigyelünk a műfaj sajátossága miatti speciális felkészülésre és kivitelezésre.

– Az élet pedig nem áll meg a klubban, hiszen folytatódnak a versenyek mind párosaink, mind csapataink számára. A versenyszezon közepén vagyunk, osztályos országos bajnokságok klubközi és ranglistaversenyek, csapatversenyek jönnek hétről hétre – emelte ki Süttő-Tombácz Anikó, az egyesület elnöke, edzője.

Eredményeik a Formációs Magyar Bajnokságon:

Felnőtt társasági táncok - “The Great Gatsby” latin formáció: 1. helyezés
A magyar bajnok csapat koreográfusai Bátor Tamás és Hercsik Zsuzsanna, edzőik Süttő Roland és Süttő-Tombácz Anikó.
Felnőtt társasági táncok - “I was here” standard formáció: 3. helyezés
A magyar bajnoki bronzérmes csapat koreográfusa Baráth Péter, edzőik Süttő Roland és Süttő-Tombácz Anikó.
Junior latin lányformáció - “Flip Flop and Fly” jive koreográfia: 2. helyezés
A magyar bajnoki ezüstérmes csapat koreográfusa Süttő Roland, edzőik Süttő-Tombácz Anikó, Süttő Roland és Baráth Péter.
Felnőtt latin lányformáció - “Texas” koreográfia: 3. helyezés
A magyar bajnoki bronzérmes csapat koreográfusai és edzői Süttő Roland, Süttő-Tombácz Anikó és Baráth Péter.

Csoportjaik egy magyar bajnoki címmel, és több dobogós helyezéssel tértek haza. Erről korábban itt írtunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában