Takarékosság!

2022.11.30. 14:00

Beütött a krach: Minden második utcalámpát lekapcsolná Miskolc

A Városvédelmi Egyeztető Testület elvetette, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város.

ÉM

Illusztráció

Fotó: Imre György

Miskolcon mintegy 19 ezer utcai lámpa biztosítja a biztonságot nyújtó fényeket. A drasztikus energia-áremelkedések miatt az erre fordított összeg is nagyságrendekkel megnőtt. Idén mintegy 450 millió forintba kerül a szolgáltatás biztosítása, a jelenlegi adatok alapján ez jövőre több mint 2 milliárd forintnyi kiadást jelentene. 

Néhány hete a kormány olyan döntést hozott, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek a közvilágítás rendjéről. A végső döntést a közgyűlésnek kell majd meghoznia.

A közgyűlésnek kell döntenie 

A Városvédelmi Egyeztető Testület szerdai ülésén  több verzió is szóba került. Azt teljes mértékben elvetették a szakemberek, hogy éjjelente néhány órára teljesen elsötétüljön a város, ez ugyanis kivitelezhetetlen, komoly biztonsági kockázatot is jelentene, és a közlekedés rendjéről szóló jogszabályokkal is ellentétes. A gyalogos átkelőhelyek közelében ugyanis kötelező a közvilágítás biztosítása. 

Az egyik megoldás az lehet, hogy a főbb közlekedési útvonalak kivételével, egyes városrészekben minden második köztéri világítótestet kikapcsolnak. Az ország több pontján is hasonló megoldások születtek.  

Miskolc vezetése felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, hogy információkat szerezzen ennek technikai és pénzügyi részleteiről. 

A testület úgy döntött árajánlatokat kér a hosszabb távú megoldás érdekében, ami egy komplett városi LED-csere programot jelentene, vagyis minden köztéri világítótestet érintene.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában