Halálos munkabaleset

2023.01.31. 11:30

Így fulladhatott meg a sajóbábonyi cég dolgozója

Úgy tűnik, hogy a férfi hibázott, amikor úgy kezdte el a munkavégzést, hogy nem volt mellette senki.

HI

Fulladás történt, mert nem volt a férfi környezetében belélegezhető oxigén (illusztráció)

Fotó: CandyRetriever

Ahogy beszámoltunk már róla, meghalt munkavégzés közben egy munkavállaló az egyik sajóbányonyi üzemben múlt csütörtökön. Akkor a rendőrség és a vármegyei kormányhivatal is megerősítette portálunknak a halálos munkabaleset tényét.  

A vármegyei rendőr-főkapitányságon büntetőeljárás indult halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettessel szemben, de a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal munkavédelmi hatósága is vizsgálatot indított. A baleset körülményiről pontosat akkor még nem lehetett tudni, csak annyit, hogy fulladásos jellegű volt, így azt feltételeztük, hogy valamilyen vegyi anyag belélegzése játszhatott szerepet.

Nem volt levegője 

Azóta több forrásból is úgy értesültünk, hogy valóban fulladás történt, azonban azért, mert nem volt a férfi környezetében belélegezhető oxigén. Úgy tudjuk úgynevezett beszállásos munkavégzést végzett a 39 éves sajóbábonyi férfi, egy tartályban. Azonban a tartályban nem volt elegendő levegő. Hogy ennek pontosan mi volt az oka, nem tudni, a legvalószínűbb, hogy egy olyan tisztítási eljárást végeztek előtte benne, amely során a lejátszódó folyamatok kiszorítják, vagy kémiailag bontják az oxigént.
Portálunknak egy az ilyen munkavégzésben jártas szakértő úgy nyilatkozott, hogy az eddigi információk alapján két nagy hibát is elkövethetett a férfi. 

„Elő kell készíteni a területet, illetve egyáltalán utasítást, megbízást kell kapni a munkavégzésre, ez a két feltétel nem létezett ebben az esetben. Ha kapott volna utasítást, akkor két ember legalább még vele lett volna a beszállásos munkavégzés szabályai szerint, akik előkészítik a területet és biztosítanak” – mondta a név nélkül nyilatkozó szakértő portálunknak. 

Elmondta azt is, az ilyen esetekben a protokoll az, hogy először megtörténik az egyeztetés, kiderül, hogy milyen munkavégzést kell elvégezni, amihez persze ki van képezve, oktatva az illető. Kap két embert maga mellé, az egyikük a munka koordinálásáért is felelős. Megkezdik a munkaterület előkészítését, a megfelelő eszközök, védőfelszerelések rendelkezésre állásával. Ha biztonságos a környezet, akkor megkezdik a munkavégzést, miközben mindent regisztrálni, dokumentálni kell.

Egyedül végezte a munkát 

A beszállásos munkavégzés szabályai roppant szigorúak, a szabályozó munkavédelmi törvény idevágó rendelkezése és a hozzá tartozó szabványok mindent pontosan előírnak. Nem csak a szükséges egyeztetést és koordinálást, illetve felügyeletet írják elő, de még az engedély és utasítás kiadásának is pontos előírásai vannak. A jogszabály előírja: A beszállással végzett munkák megkezdése csak külön utasítás, vagy engedély birtokában megengedett. 

Úgy tudjuk az elhunyt férfi képzett szakember volt és a beszállásos munkavégzésre is ki volt oktatva, így különösen érthetetlen, hogy miért kezdett bele egyedül a munkafolyamatba. A szakértő szerint vagy a túlságosan rutinná vált napi munkavégzés vezetett a tragédiához, vagy fáradság, figyelmetlenség lehetett az ok.

Munkavédelmi bírságot szabtak ki 

Ahogy azt jeleztük, a sajóbábonyi cégnél szinte napra pontosan egy évvel korábban is történt halálos kimenetelű munkabaleset. Megkeresésünkre a vármegyei kormányhivatal arról tájékoztatta portálunkat, hogy a kft. sajóbábonyi üzemében 2022. január 25-én bekövetkezett halálos kimenetelű munkabaleset munkavédelmi hatósági vizsgálatának lezárásaként a kormányhivatal a munkáltatót munkavédelmi bírság kiszabása mellett határozatban kötelezte a megállapított munkavédelmi hiányosságok megszüntetésére. 

Természetesen kerestük az érintett céget is a jelenlegi baleset kapcsán. Megkeresésünkre annyit válaszoltak:"Társaságunk mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal a múlt heti tragikus munkabaleset körülményeinek kivizsgálása körében."
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában