Felújítás és bontás

2023.01.31. 14:00

Nyomortelepeket szüntettek meg a miskolci Vasgyárban

Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja - Vasgyári program számára megítélt forrás bruttó 837 millió forint volt.

ÉM

A Vasgyári Közösségi Ház is a felújított épületek közé tartozik

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez kapcsolódó Miskolc város leromlott városi területeinek rehabilitációja - Vasgyári program című projekt célul tűzte ki a leszakadással veszélyeztetett városrészen megnyilvánuló társadalmi-fizikai-gazdasági problémák komplex módon való kezelését a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése érdekében. 

A projekt egyik pillére az érintett területen található önkormányzati tulajdonú szociális bérlakások korszerűsítése, komfortfokozatának növelése, műszaki megújítása. Energiahatékonysági szempontokat szem előtt tartva összesen 42 önkormányzati szociális bérlakás újítottak fel, javítva ezáltal a bérleményeket használók lakhatási életkörülményeit.

Magasabb komfort 

A Vasgyárban 2018. december 31-ig 10 lakás felújítása történt meg, 32 lakás felújítását pedig 2021-2022- ben végezték el. A projekt szempontjából beavatkozási helyszín volt a Harmadik utca, a Puskin, a Gózon Lajos, a Glanzer Miksa, a Kerpely Antal, a Lónyai Menyhért valamint az Alsószinva utca. Az ott lévő lakóhelyeken fürdőszobákat és illemhelyeket alakítottak ki, a lakások általános felújítása is megtörtént mely komfort fokozat emelést és nyílászáró cserét is jelentett.   

A felújított lakások egy része társasházi környezetben található, így nemcsak a lakások, hanem az érintett osztatlan közös társasházi részek is megújultak a Puskin u. 25., a Miskolc, Puskin u. 29., a Puskin 26-28. sz., a Miskolc, Glanzer Miksa u. 22-24.sz., a Glanzer Miksa u. 26-28.,  valamint a Miskolc, Gózon Lajos u. 19. társasházak esetében.

Közösségi hely 

A projekt részeként újult meg a Vasgyári út 24. szám alatt található Vasgyári Közösségi Ház, mely az épület részleges felújítását, a telket körülvevő kerítés és park megújítását jelentette.  A pályázati felhívás értelmében választható tevékenység a közösségi és szociális funkciót szolgáló tevékenységek, az alacsony társadalmi státuszú lakosság felzárkózása, beilleszkedésének elősegítése, készségfejlesztése érdekében az akcióterületen közösségi célra hasznosítható épület korszerűsítése.
A Kabar utca 42-56. szám alatt a beavatkozások a lakófunkció teljes megszűntetésére irányultak, itt 38 rossz állapotú lakást számoltak fel. A projekt célul tűzte ki az itt élők elköltöztetését, minőségibb életfeltételek megteremtését, mely a felújításoknak köszönhetően megvalósult. 

A projekt 100 százalékos mértékben az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt számára megítélt forrás bruttó 837 millió forint volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában