Újdonság

2023.02.01. 11:30

Ha autóval jár munkába, akkor érinti ez a változás

Jelentős segítséget kaphatnak azok a munkavállalók, akik autóval járnak.

UA

Fotó: Gazdag Mihály

A gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. Czomba Sándor a Gazdaságfejlesztési minisztérium államtitkára szerint az orosz-ukrán háború és a magyarok által elutasított szankciók okozta inflációs és gazdasági helyzetben a kormány minden lehetséges eszközt megragad, hogy a nehéz időkben is javítsa a lakosság és a vállalkozások helyzetét – írták. 

A recesszió elkerülése a cél 

Annak érdekében azonban, hogy Magyarország 2023-ban elkerülhesse a recessziót, fokozottan kell támogatni a munkaerő mobilitását is – jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve, hogy Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára a kormány ezért döntött arról, hogy kilométerenként a jelenlegi 15 forintról 30 forintra, azaz kétszeresére emeli a gépjárművel történő munkába járás költségtérítésének adómentes maximumát. 

Emelik a költségtérítést 

Munkába járásnak – többek között – a munkavállaló lakóhelye szerinti településének közigazgatási határán kívül eső munkahelyére való, napi rendszerességű utazás minősül – jelezte. A kormány döntéséből az is következik, hogy a minimális költségtérítés szintje is a duplájára emelkedik, a jelenlegi 9 forintról 18 forintra kilométerenként – áll a közleményben. Az intézkedés összességében több százezer dolgozó munkába járását könnyítheti meg, hozzájárulva a teljes foglalkoztatottság megvédéséhez – hangsúlyozta Czomba Sándor.  

Örülnek a változásnak 

A változásról kérdezte a boon.hu munkatársa a miskolci autósokat. Arra volt kíváncsi szerkesztőségünk, hogy mennyiben könnyíti meg a változás az életüket és azt, hogy mennyit tudnak megspórolni a változással. Kovács Zsolt saját autóval jár a munkahelyére, így a költségei egy részét fedezi a munkáltatója. 

Havi szinten nagyjából 60 és 70 ezer forint közötti összeget tankolok, aminek több mint a felét a munkába járás teszi ki

 – mondta. Hozzátette: A munkáltatója eddig körülbelül 20 ezer forintot állt költségeiből és reméli, hogy ezzel többet meg tud spórolni. 

Az üzemanyagárstop idején nem vitt el ennyit a tankolás, de most már szükségessé vált ez a lépés

 – véli. Czudor András is saját autójával jár a munkahelyére, így őt is érinti a változás. 

Tömegközlekedéssel nem megoldott a bejárás, mert nincs a járatoknak olyan csatlakozása, hogy időben megérkezzek, így autóval járok és fizet a munkahelyem 15 forintot kilométereként

 – osztotta meg portálunkkal. Rámutatott: mivel napi 63 kilométert tesz meg autóval, így örül a változásnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában