Ársapka

2023.03.21. 11:30

Megszűntek a kaotikus állapotok vármegyénk boltjaiban

Mutatjuk, miért lettek újra elérhetőek az alapvető élelmiszerek a boltok polcain.

Ujlaki Attila

Mindenből van elegendő bőven a boltokban

Fotó: Ádám János

Január 13-tól hatályos rendelet kötelezi a boltosokat arra, hogy a befagyasztott árú termékekből még többet tartsanak. Korábban szinte az egész országban tapasztalható volt, hogy az élelmiszerboltokban az ársapkás termékek hiánycikknek számítottak, a helyük üres volt, s megfelelő raktárkészletet sem tartottak fenn a vállalkozók. A kereskedőknek már korábban is rendelet írta elő, hogy az árstopos termékekből – tojás, burgonya, 2,8 százalékos tej, olaj, liszt, cukor, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát – az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartaniuk. A januárban életbelépett rendelet értelmében azonban már kétszer annyi ársapkás terméket kell készleten tartani, mint amennyi akkor volt, amikor az árakat befagyasztották.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy két hónappal a rendelet életbelépése után mik a tapasztalatok a boltokban.

Mindenből van bőven

Hétfő délután vettük górcső alá az polcok kínálatait Miskolcon, több üzletben is körbenéztünk. A tapasztalatunk az volt, hogy minden árstopos termékből bőven volt a polcokon. Hogy még pontosabb képet kapjunk, ezért vásárlókat kérdeztünk, hogy mik a tapasztalataik az árstopos termékek beszerzésével kapcsolatban.

A vásárlók szerint megszűnt a készlethiány

Schön Istvánné arról számolt be portálunknak, hogy hetekkel korábban még voltak ellátási zavarok, de azok mára már megszűntek.

„Minden elérhető bőségesen, korábban is az lehetett volna, ha sokan nem szerették volna felvásárolni az egész készletet” – nyilatkozta a boon.hu-nak. Arra is rámutatott: neki nagy segítséget jelentenek az árstopos termékek, hiszen ezzel több ezer forintot tud megspórolni havonta.

Simon Zsolt azt mondta portálunknak, hogy ugyan kezdetben nem értett egyet az árstop bevezetésével, mára belátta, hogy jelentős segítség ez nekik is.

„Családom van, a feleségem gyakran főz, így szinte minden termékből viszonylag gyakran vásárlok, de a tapasztalatom az, hogy minden termék elérhető, mert erre már figyelnek a boltosok” – mondta portálunknak.

Kovács Csaba egy kistelepülésen él, ahol minden elérhető.

„Megszűntek már a reggeli tolakodások, és azt tudom mondani, hogy mindegyik termékből van” – húzta alá.

A szankciók felelősek az emelkedésért

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából február 28 – március 6. között 1012 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban kérdezte az emberek véleményét az inflációval kapcsolatban. Tízből kilenc válaszadó szerint az elszálló energiaárak felelősek inkább az élelmiszerárak emelkedéséért. Kiderült a számokból, hogy 2022 októberéhez képest 14 százalékponttal csökkent (79-ről 65 százalékra) azok aránya, akik szerint a kormány gazdaságpolitikája a felelős. Ráadásul hat százalékponttal növekedett (57-ről 63 százalékra) azok aránya, akik szerint a brüsszeli szankciók okolhatók inkább a mostani árakért.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában