Régi kedvenc

2023.03.27. 20:00

Eladták a Hámor éttermet, eláruljuk, mi a terv vele (fotókkal)

Az Újgyőri főtér közelében lévő hajdani étterem az előző generációk kedvelt helye volt. Sokáig állt üresen, de még mindig szép. Most új életet kezdhet.

Hajdu Mariann

Még mindig szép épület a hajdani Hámor étteremé

Fotó: Bujdos Tibor

Levették róla az eladó táblát, és takarítják a Hámor Étterem épületét. Eladták talán a hajdanán népszerű ingatlant? – merült fel bennünk a kérdés. 

– A hír igaz – mondta portálunknak Fükő Krisztina, a korábbi tulajdonos, a Bükkvidéki Vendéglátó Zrt. igazgatója. – A vásárló cég nem adott engedélyt rá, hogy a nevüket eláruljuk. Annyit mondhatok, hogy egy gépészeti berendezésekkel foglalkozó cégről van szó. 

Mint megtudtuk, bár nem terveznek éttermet nyitni az ingatlanban (legalább is nem az egészben), de fel kívánják újítani az épületet.

– Szerettük volna, ha étteremként működik tovább, de nem sikerült olyan vevőt találni – folytatta a cég vezetője. Hozzáfűzte, mindig is az volt a probléma az értékesítési szándéknál, hogy nehezen jön vissza az ára, túl nagy az alapterülete, nehéz kifűteni.

A kedvenc törzshelyek egyike

Az Újgyőri főtérnél, a Kiss Ernő út mellett található épületet jó ideje hirdette tulajdonosa, már a 2010-es évek elején is találtunk erre utaló bejegyzéseket az interneten. Magát az éttermet 1959-ben nyitották meg, és a kohászatban, a lenin Kohászati Művekben dolgozók kedvelt helye volt. Erre utal az is, hogy amikor néhány éve meghirdette portálunk a "megye kedvenc törzshelye" pályázatot, akkor a Hámor Étterem az olvasói szavazatok alapján előkelő helyen végzett a versenyben. ,,Pár pohár bor, pajkos Ámor és a mámor végtelen, ez a Hámor étterem”, ezzel a reklámszöveggel hirdette magát egykoron a vendéglátóhely. 

Azt mondják, zenés estjeikre tömegek voltak kíváncsiak, konyhája pedig máig emlékezetes. 

,,Az a hely egy letűnt kor régi szép emlékei számomra, ahol megfizethető áron, jó minőségi ételeket ehettünk", írta róla egyik olvasónk. ,,A férjemet is itt ismertem meg 1985-ben. Ma már nincsenek ilyen helyek". 

A tágas terek és a hatalmas kert miatt annak idején kedvelt helyszíne volt az étterem a Hámor báloknak, esküvőknek, osztálytalálkozóknak is, hatalmas terme gyönyörű volt belülről. Hogy mi pecsételte meg a sorsát? Talán a rendszerváltás. A 90-es években sokáig bútorbolt üzemelt benne, majd hosszú időn keresztül csak az enyészeté volt az ingatlan.

Statikailag hibátlan

Az épületet sokáig, sokféle ingatlanközvetítő cég hirdette. Szövegeikből kiderül, zöldövezetben, 8 ezer négyzetméteres területen áll a 3 ezer négyzetméteres épület, ami erősen felújításra szorul, ám statikailag hibátlan szerkezetű. Hatalmas pincerész is tartozik hozzá, az épület előtti parkosított terület pedig szabadtéri rendezvények megtartására is alkalmas. Azt is megtudhattuk belőlük, hogy az épület nem tartozik műemlékvédelem, vagy régészeti  besorolás alá, igény szerint gyorsan birtokba vehető, a felújítás azonnal elkezdhető. A legutolsó bejegyzések szerint 170 millióért hirdették.

Tisztítják a környezetet

Hétfőn  a helyszínen jártunk, épp akkor fordult ki egy mivizes kocsi a ház kertjéből, az épület romosnak tűnik, de a régi képeslapokról, fotókról ismerős terasz még így is felismerhető. A sokáig csipkerózsika-álmát alvó épület környékéről eltisztították a bozótot, kivágták, és ottjártunkkor is épp vágták az elburjánzott fákat. Azaz az új tulajdonosok már dolgoznak a terület és az épület rendbetételén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában