Segítség

2023.03.31. 17:30

Porrá zúzzák a vesekövet Miskolcon

Az elektromos lökéshullámmal működő berendezéssel végzett kezelés kiküszöböli a műtéti eljárást.

Detzky Anna

Dr. Máté Zsolt, az urológiai osztály osztályvezetõ fõorvosa mutatta be a készüléket

A vesekőkezelés elvégzéséhez modern kőzúzó berendezéssel gazdagodott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, amelyet március 31-én pénteken adtak át a Semmelweis Tagkórház Egynapos Sebészeti Tömbjében. A megyei kórház a kor követelményeinek és fejlettségi szintjének megfelelő eszközt, illetve kapcsolódó kiegészítő gép-műszereket vásárolt, ami az urológiai betegellátás területén jelentős fejlesztésnek minősül. A kezelések helyszíne a Semmelweis Tagkórház Multidiszciplináris Sebészeti Centruma lesz. A kőzúzó berendezés telepítésének teljes költsége mintegy 200 millió forint, amelyet az intézmény saját forrásból valósított meg. 

Példa nélküli innováció 

„Amikor a megyei kórháznak a vezetését átvettem 2018-ban, azt észleltük, hogy számos kitettség van a kórház területén, amely stratégiai kockázatot jelent az ellátás szempontjából” – mondta dr. Révész János a megyei kórház főigazgatója. „Az elmúlt 4 év alatt igyekeztünk ezeket felszámolni. A kórház a saját hatáskörébe vont több fontos háttérszolgáltatást. Az orvosi ellátás területén pedig visszaszerveztük saját ellátásba: a radiológiai ellátást a Semmelweis és a Szent Ferenc Tagkórház területén, a sugárterápiás ellátást, a kézsebészeti ellátást, valamint most szerveződik a veseköves betegeknek az ellátása. Csak a Semmelweis Tagkórházban létrehoztunk egy radiológiai centrumot, telepítettünk egy CT- és MR-készüléket, megújítottuk a mammográfiás ellátás lehetőségeit, létrehoztuk Magyarország legnagyobb Egynapos Sebészeti Centrumát és most vesekőzúzó berendezést vásároltunk. Az az innováció, amely megvalósult ezen a telephelyen, példa nélküli hazánkban.”

Nincs szükség műtétre

Ezt követően a vesekőzúzó gép telepítéséről és működéséről volt szó.

„A berendezés jelenleg a korábban orvosi tanácsadóként használatos, megújult teremben áll, amelyet sugárvédetté kellett tenni, mivel radiológiai tevékenységet is végzünk majd itt. A vesekőzúzó gép működése szellőzést, hűtést igényel, ezért központi szellőző és klímaberendezést telepítettünk” – tájékoztatott Breitenbach Sándor, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház műszaki igazgatója.

„A vesekőzúzó gép külső lökéshullámmal dolgozik. Egy műtétnél ez lényegesen kisebb beavatkozás. A berendezés három egységből áll. A vesekövek és a húgyuti kövek egy része röntgennel szépen azonosítható, ehhez van egy röntgen-gép. Más köveket azonban röntgennel nem tudunk megtalálni a szervezetben, hanem ultrahang-készülék szükséges hozzájuk” – magyarázta dr. Máté Zsolt a megyei kórház Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. „A gép harmadik része pedig maga az elektromos kőzúzó, amely 5 milliméteres fókuszra beállított lökéshullámokat gerjeszt. Ezt pontosan rá tudjuk illeszteni a kőre, ezáltal a megfelelő típusú kövek szétesnek és apró törmelék formájában kiürülnek a szervezetből mindenféle műtéti kezelés nélkül.”

Tudományterületek együtt

Jövő hét kedden elkezdődhet a vesekövesek kezelése.

„Ez egy rendkívül gyors csapatmunka volt, amely tavaly októberben kezdődött. Mi a nővéri gárdát és egyéb infrastruktúrát biztosítjuk” – tudatta dr. Szalmás Attila, a Multidiszciplináris Sebészeti Centrum osztályvezető főorvosa. „A vesekőzúzó géppel már a nyolcadik olyan specialitás került a centrum területére, ami a jó hírünket öregbíti. Ahhoz, hogy minden zökkenőmentesen működjön, nagyon sok embernek együtt kell dolgozni. Jó kollegiális kapcsolatban vagyunk és napi szinten átbeszéljük a legfontosabbakat a betegek javára.” 

„A vesekőzúzó tevékenység szakmai hátterét az urológia biztosítja, a logisztikáért pedig a centrumvezető főorvos felel. Nekem az a dolgom, hogy velük konzultálok. Eddig az volt a célunk, hogy kialakítsuk helyben ezt a gyógyászati lehetőséget a műszaki főorvos bevonásával. A jövő hét kedden pedig ténylegesen megtörténhet az első betegek kezelése” – foglalta össze feladatait dr. Mátyás Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház orvosigazgató helyettese.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában