Az akaratos testnevelő tanártól a mallorcai maratonin át az ultratávokig

Bandl Ninetta, a Kis-Balaton Kör 35 kilométeres távjának második helyezettje úgy érzi, mindig van feljebb.

Bandl Ninetta már középiskolásként is jól futott, de csak akkor találta meg azt az érzést, amit a sport neki valójában jelent, amióta versenyekre jár.

„Sokféle mozgásformát kipróbáltam, kungfuztam, kézilabdáztam, kosaraztam, fitneszeztem, de egyik sem adta meg azt, amire igazán vágytam. A futás is jól ment, még a Cooper-teszteket és az iskolaköröket is szerettem. Közben volt egy lábműtétem, amiből elég nehezen épültem fel, gyógytornára is jártam. Egyszer a tesitanárom közölte, hogy benevezett az autómentes világnap öt kilométeres futására. Teljesen kiakadtam, hiszen még felépülőben voltam, de mondta, nem érdekli az eredmény, a lényeg, hogy menjek. Eldördült a rajtpisztoly, nekiindultam. Közben azt hittem, eltévedtem, mivel nem láttam magam körül senkit. Amikor célba értem, akkor derült ki, hogy első lettem…”

A sikerélmény után a nagykanizsai lány hobbiszinten elkezdett futni. Amikor egy ismerősével szurkolóként felutazott Budapestre a Vivicittára, akkora hatással volt rá a rendezvény hangulata, hogy elhatározta, ő is versenyezni fog. Ugyanazon évben, 2013 októberében már rajtvonalhoz is állt a Kanizsai Futófesztivál tíz kilométeres távján. Első félmaratoniját Keszthelyen futotta le a legnagyobb melegben.

„Azt mondták, ha most nem fogom megutálni a futást, akkor később sem. A versenyre teljesen egyedül készültem fel. Akkoriban még nem volt fent annyi minden az interneten, és az ismeretségi körömben sem voltak olyan emberek, akik segíthettek volna, úgyhogy saját magam tapasztaltam meg mindent.

Azt sem tudtam, hogy legalább egy számmal nagyobb cipőt kellene venni. Nem egy félmaratonit futottam le úgy, hogy bevérzett lábujjakkal, leesett körömmel végeztem.”

Ninetta észrevette magán, hogy rövidebb távon jobb tempót is tud elérni, és amikor kilép a komfortzónájából, sokkal többre is képes, mint gondolná. 2019-ben a Sallai Zsuzsanna által szervezett Skanzenfutáson állt először dobogón a hét kilométeres távon. Több sikeres megméretés után idén májusban futotta le élete első maratoniját Badacsonyban.

A Kis-Balaton Kör dobogóján

„A szívemhez nagyon közel áll a Balaton környéke. Megszenvedtem a maratoniért, mégis ez volt a legemlékezetesebb versenyem. Amikor célba értem, örömömben sírtam. Ráadásul megfejeltem plusz két és fél kilométerrel a távot, mivel eltévedtem, úgyhogy negyvenkettő helyett negyvennégyet futottam. Az Ultrabalatonon is idén vettem részt először egy nyolcfős csapatban. Egy percet sem aludtam, figyeltünk egymásra éjjel-nappal, összedolgoztunk, hatalmas élmény volt.”

Szeptember 17-én rendezték meg Zalakaroson a Kis-Balaton Kör Futóversenyt, amelyen a 35 kilométeres távon Ninetta második helyezést ért el. Egy barátnője invitálására vett részt a neki hazai pályán zajló versenyen, szívesen tér vissza ide mindig, amióta Budapestre költözött. Bár a májusi maratoni után nem futott 17-18 kilométernél többet, úgy volt vele, hogy ha a 42 sikerült neki, itt sem lesz gond.

„Előtte Mallorcán nyaraltam, ahol a dimbes-dombos vidéken valamelyest fel tudtam készülni. A térdem kicsit fájdogált, ezért úgy mentem oda, hogy lesz, ami lesz. Mikor elrajtoltunk, nagyon jó volt a hangulat, ott szurkolt az egész családom. Gondoltam, felveszek egy tempót, nem futom el az elejét, megpróbálok egyenletesen haladni.

Végig jól éreztem magam, a frissítésem is rendben volt, és egyszer csak elfogyott a harmincöt kilométer. Célba értem, és először el sem hittem, amikor a szpíker bemondta, hogy a kategóriámban második lettem.”

Ninetta következő nagy versenye a Mallorcai maratoni lesz október 9-én, de az igazán nagy célja az, hogy még hosszabb távokat, akár hatvan-hetven kilométert is tudjon futni, mert úgy érzi, a maratoninál feljebb is lehet menni. A sportnak már így is sokat köszönhet, ezért is szeretné folytatni, ameddig jólesik.

„Nagyon sok barátot adott nekem a futás. Megtanította, hogy megéri küzdeni, mert úgyis elérjük a kitűzött célt, ha igazán akarjuk. Olyan pozitivitás és feltöltődés számomra a mindennapokban, hogy el se tudom mondani szavakkal. Az életre is biztatást ad, hogy bármit túl tudunk élni és meg tudunk csinálni.”

A Skanzenfutáson

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.