Az elitben is dobogón végzett a magyar fiatal, jöhet az újabb érem!

Horváth Zsolt a Spartanban az akadálypályák után ma már inkább a trailversenyekre készül.

Horváth Zsolt a január végi Spartan Race Nagymaros Winter Trailen elit dobogós harmadik helyet szerzett. A fiatal sportoló ikertestvére, Róbert is „spártázik”, de ő inkább az akadályos pályákban az erősebb. A fiúk szinte óvodás koruk óta mozognak aktívan.

„Kiskorunkban, amikor bent laktunk a városban, mindig mentünk sétálni a Városligetbe, és az volt a játék, hogy az utca végéig versenyeztünk. Édesanyánk is rendszeresen sportolt, ő volt előttünk a példa – mesélte Zsolt – Általános iskolás korunkban a testnevelésórákon is sokat futottunk, majd bekerültünk az iskolai csapatba, és ahogyan nőttünk, egyre több versenyen vettünk részt.”

A fiúk eleinte hasonlóan jó eredményeket értek el, az iskolával gyakran jártak országos bajnokságokra. Egy idő után körvonalazódott, hogy Robinak a távolugrás és az akadályok mennek jobban, Zsoltnak meg inkább maga a futás, így igazából sosem volt köztük rivalizálás, hiszen mindkettőjüknek más az erőssége. 2017-ben kezdtek el spartanozni, hazai és külföldi versenyeken is részt vettek, és mindketten szép eredményeket értek el abszolút és korosztályos kategóriában is.

Zsolt egy idő után azonban átváltott a terepfutásra.

„Sokat akadályoztam, ám közben lett egy térdsérülésem, ezért három hónapot ki kellett hagynom az edzésekben, versenyekben.

Amikor felépültem, gondoltam egyet, és beneveztem egy terepfutóversenyre, amit a három hónap kihagyás ellenére is sikerült négyperces előnnyel megnyernem.

Hazaérve megláttam, hogy 2022 februárjában lesz egy Spartan Trail, amit itthon először rendeznek meg. Rögtön jelentkeztem rá. Az egész telet keményen végig edzettem, és sikerült is rögtön az abszolút ötödik helyet megszereznem. Ez elindított bennem egy folyamatot, és innentől kezdve az egyetlen trailversenyt sem hagytam ki.”

Sokat versenyzett külföldön is, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában, Ausztriában és Görögországban. A külföldi pályák közül az ausztriai Kaprun maradt neki a legemlékezetesebb, ahol 21 kilométert ment 2000 méter szinttel egy elég kemény pályán, és nagyon jó élményekkel tért haza. Előfordult persze olyan is, hogy nem úgy sikerült egy versenye, ahogy szerette volna, mert sok volt az utazás.

A hamarosan 21 éves sportolónak a mostani Winter Trail az eddig legjobb eredménye Spartanban. Korábban szerzett már OCR Európa-bajnokságon korosztályos harmadik helyet, illetve Spartanban egy közép-európai második helyet a 18–24 éves korosztályban, legfiatalabbként. Ezekre az eredményeire is nagyon büszke.

„A tíz kilométeres nagymarosi verseny elég nehéz pálya volt, mert az ötszáz méter szintemelkedés szinte egyetlen nagy emelkedőt jelent: az elsőtől nagyjából a negyedik kilométerig tartott. Már amikor megnéztem a rajtlistát, nyugtáztam, hogy jó kis mezőny lesz megint. A rajtvonalban állva láttam, hogy itt van mindenki, akire számítottam, de éreztem, hogy van esélyem. Egy éve próbálkozom elit dobogót elérni, eddig csak egy negyedik hely volt hozzá a legközelebb. Amikor elindultunk, már az első métertől kezdve a negyedik helyen futottam, és a kilátóig is ezt a pozíciót tartottam. Ott jött egy kisebb sík szakasz, amikor is hirtelen tempót váltottam, ennek köszönhetően sikerült átvennem a harmadik helyet. Innentől már nem volt megállás a dobogóig.

Azért is örülök, mert egy éve Törökmezőn, ugyanannál a kilátónál, ugyanazon a szakaszon harmadik voltam, csak azon a versenyen elbuktam a harmadik helyet.

Most viszont meg tudtam tartani. Jelenleg az Élj-Szeress-Fuss csapatában versenyzünk a testvéremmel 2021 szeptembere óta. Eredményeimet Zsiros Márknak köszönhetem, ő írja nekem hétről hétre a minél jobb edzéseket.”

Zsolt legfőbb célja, hogy újabb elit dobogós helyet szerezzen. Július 15–16-án rendezik meg Szlovákiában a TrailFecta versenyt, amelyen egyetlen hétvége alatt 10, 21 és 50 kilométert lehet teljesíteni, ami elég kemény megméretés. Ott szeretne minél jobb eredményt elérni.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Pókember jelmezben mászott sziklát a brit erősember
Becsempészett motivációs rajz, extrém kihívások, pályacsúcs – Erős Tibor első 24 órás versenye
A futás miatt a Bükkhöz közel költözött, azóta jelentős versenyeken remekel
Lemma először nyert, Obiri címet védett Bostonban
Megvannak a hazai bajnokok, jöhet a világbajnokság

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.