Helyi közélet

2022.05.21. 18:51

Felnőttként küzd a daganattal az ötéves vásárhelyi Hudi Mira

Az 5 éves vásárhelyi Hudi Mirán tavaly életmentő műtétet hajtottak végre: daganatot távolítottak el az agyából. Még maradt egy, amit kemoterápiával és sugárzással igyekeznek eltüntetni, a 2,5 centis tumorból mára 8 milliméter maradt. Mira felnőttként küzd, legkedvesebb játéka az orvosos, ahol ő a doktornő. A kisteleki templomban jótékonysági koncertet rendeztek a család javára.

Imre Péter

Harmat József a Mirának szánt ajándékkal, mellette a család, Adrienn és a kislány édesapja, Richárd karján. Fotó: Müller Péter

Apa, olyan gyorsan csináld a tejeskávét, mint amikor a szomszéd cica hazaszalad – adta ki a „parancsot” Mira Inez édesapjának, Hudi Richárdnak nem sokkal azután, hogy megérkeztem a család kishomoki otthonába, ahová a kisteleki kötődésű édesanya, Bárkányi Adrienn vitt a buszmegállóból. A házat 2019-ben vették, és 2020 nyara óta élnek benne. 

Életmentő műtét 

Tavaly október közepén kezdődött: Mira négy napig hányt, majd egyik napról a másikra szemtengelyferdülése lett. Elmentünk a háziorvoshoz, aki rögtön a szegedi gyermekklinikára irányított, ott este MR-vizsgálatot végeztek, majd másnap életmentő műtétet hajtottak végre rajta – sorolta Adrienn. Nem gondolták, hogy ilyen nagy a baj. 

A két daganatból a nagyobbat, a mintegy 4,5 centiset eltávolították, a másikat rossz elhelyezkedése miatt nem lehetett, ellene 8 blokk (ez a szakkifejezés) kemoterápiás kezelés következett, majd 34 adag sugarazás, amiből 25 a gerincet, 9 a daganatot célozta. 

Ez éppen ma, csütörtökön ért véget, ezért Mira megkondíthatta az ezt jelző harangot – mondta könnyes szemmel az édesanya. A tumor 2,5 centisről 8 milliméteresre csökkent, de még hátravan 6 hét szünet után újabb 4 blokk kemó, ami november közepéig tart. 

Mira és a szülők küzdelme 

A kemoterápia megtámadta az immunrendszerét, előfordult, hogy egész nap magzatpozícióban feküdt, nem lehetett hozzányúlni, mindene fájt. A karácsony is szomorú volt. Sokat fohászkodtunk Istenhez, Mira is velünk imádkozott – idézték fel a szülők. Hozzátéve: nagyon bíznak benne, hogy az esztendő végére teljesen eltűnik a tumor, amit a legutolsó fázisban felzabálnak az egészséges sejtek. 

Az elejétől mindenki – testvérek, szülők, barátok, ismerősök – mellettük állt. Múlt vasárnap Adrienn egyik kolléganőjének kezdeményezésére, Antal Imre atya áldásával és Harmat József helyi kántor szervezésében jótékonysági koncertet rendeztek javukra a kisteleki katolikus templomban, 1,3 millió forint került a dobozba. 

Mindenkinek mindent köszönünk! Megható, hogy ennyi jó ember van a világon – közölték meghatódva. 

Közben Mira játszott, összefil­cezte a kanapét, s miközben Ricsi tisztította a bútort, elmondta: a mozgásán még látszik a súlyos betegség. Az apró lánynak egyébként mindent elmondtak szülei, tudja, milyen a betegsége – kérdésre halkan többször is elismételte, daganatos –, az orvosi szakkifejezéseket is megtanulta, és van egy játék sztetoszkópja. 

Nagyon küzd, úgy viselkedik, mint egy felnőtt, a sugarazást is altatás nélkül végzik rajta. Nagyon büszkék vagyunk rá, nagyon szeretjük!

Orvos lesz? 

Megkérdeztem: Mira mit játszik legszívesebben? 

Ricsi és Adrienn szinte egyszerre válaszolták: babákkal, az udvarukon kialakított játszótéren és orvosost az édesapjával, úgy, hogy ő a doktor néni (Szegeden a professzor asszony már csábította, mondván, „ha meggyógyulsz, jössz ide dolgozni”). Amint a pici lány ezt meghallotta, már mondta is: – Apa, feküdj le! Majd szeretetkezelésként elkezdte színezni a szemhéját, és kijelentette: Olyan szép leszel, mint egy pici kis gyöngyvirág.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában