A kaszás betakarítás nehéz munka volt

2022.06.26. 11:36

Markos legények és marokszedő asszonyok arattak a vásárhelyi határban - galéria

A búzaföldön felsorakoztak a kaszások és vágták a rendet, a marokszedés pedig az asszonyok feladata volt a hagyományőrző aratáson, ahogy régen is.

Kovács Erika

Lendült a kasza, dőlt a gabona a Csúcsi Olvasókör által szervezett aratónapon. Fotó: Kovács Erika

Hagyományőrző aratással köszöntötte a nyarat a Csúcsi Olvasókör szombaton. Lovaskocsis felvonulás után a Rárósi út és a 47-es főút kereszteződésénél rendezték meg a búcsút, ahová a hagyományok szerint, a várost körbejárva lovas fogatokkal érkeztek a résztvevők.

A búzaföldön felsorakoztak a kaszások és vágták a rendet, a marokszedés pedig az asszonyok feladata volt, ahogy régen is.

Először 1991-ben rendeztünk hagyományőrző aratást, azóta néhány év kihagyással mindig megszervezzük. A célunk az, hogy a hagyományosan végzett mezőgazdasági munkákat ne hagyjuk feledésbe veszni a gépek korában. Nyáron az aratásnak állítunk emléket, ősszel pedig a kukoricatörésnek – mondta Gila István gazdálkodó, Csúcsi Olvasókör egyik tagja, aki a mezőgazdasági programok aktív szervezője. A gazda arról is beszélt, idén nem várható csúcstermés. A búza alacsonyra nőtt, nem bokrosodott be. Számítása szerint 4-4,5 millió kalász található hektáronként a búzaföldeken, ami nagyon kevés. Egy jobb évben 5,5-6 millió a számuk. Ráadásul a szemek kicsik is. Gila István az idei évben, a súlyos aszály miatt, 50 százalékos termésveszteséggel számol, ráadásul a gabona minősége is kérdőjeles.

Ma, a modern kombájnokkal rövid idő alatt hatalmas területekről lehet betakarítani a gabonát, régen, a kaszával más tempóban zajlott a munka.

Nagyon nehéz és energiaigényes munka volt régen az aratás. Akkor kezdhettek munkához az aratóbrigádok, amikor felszáradt a harmat, 8-9 óra körül. Sajnos, ma már nemcsak kézi aratókat, harmatot sem nagyon látunk. A tűző napon végzett kemény munka után nem kellett altató a brigádoknak. Hajnalban keltek, mert az előző nap learatott gabonát általában reggel kötötték be és akkor rakták keresztbe. Utána jött a „frühstück”, a reggeli, majd fogták a kaszát és beálltak a sorba – mesélte Gila István. A csúcsi kézi aratáson azt is láthatták, hallhatták a résztvevők, hogyan alkudott meg a gazda a bandagazdával a munka elvégzésére.

Németh László esperes-plébános a búzát, az aratókat és az új kenyeret is megáldotta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!