Hatalmas ünnep volt a hétvégén a Homokhátság szívében

2022.07.03. 07:51

Sokadalom Mórahalmon lecsóval és néptánccal - Galéria

Lecsófőzés előadói produkciókkal színesítve, néptáncgála, szentmise körmenettel és sztárfellépők – minden volt a hétvégén Mórahalmon, ahol végre újra megrendezték nem csak a város és Homokhátság, hanem az egész környék ünnepét, a Homokháti Sokadalmat.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

Szombaton Forráskúton az identitáserősítő rendezvényen babgulyás, Tápén tarhonya készült tarhonyával, Sándorfalván csülökpörköltek rotyogtak a bográcsokban, majd megérkeztem Mórahalomra a Homokháti Sokadalomra, a sokadik főzőversenyre, ahol még a zsűritag-lét mázsás súlya és felelőssége is nyomta a vállamat.

Begyújtanak a főzők

2003 óta rendezik meg Mórahalmon a Homokháti Sokadalmat. Idén újra programkavalkáddal várta a rendezvény az érdeklődőket. Szombaton pedig lecsófőző-verseny várt mindenkit. Ahogy Sándorfalván, itt is lemondta egy-két csapat a megmérettetést a hőségre hivatkozva, ami teljes mértékben érthető és ezért még nagyobb elismerés jár a főzőknek. Akiknek pedig még ennél is nagyobb dicséret jár, azok a XVIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői.

Átvonul a polgármester

Zsűritag társaimmal éppen a körbe indultunk volna tájékozódni, hol mi készül, amikor átvonult a helyszínen Nógrádi Zoltán polgármester, hogy megnyissa a rendezvény részeként megrendezett néptáncfesztivált. Míg a színpadon beszélt, a táncosok – a vendéglátók mellett  Üllésről, Domaszékről, Szegedről, Szomorról és a határon túlról Temerinből és Péterrévéről – bevonultak a rendezvénysátorba.

Tánc negyven fokban

A polgármester a közösség erejét hangsúlyozta és azt mondta, ilyenkor magunk köré gyűjtjük azokat, akik kedvesen a szívünknek. – A tánc olyan különleges nyelv, amivel mindent el lehet árulni, amit szóban nehéz – mondta, majd a mórahalmi táncosok fellépésével kezdődött a műsor. Miközben a közönség izzadt, szenvedett és levegőért kapkodott, a táncosok, köztük egészen kis gyerekek fellépőruhában, népviseletben olyan fegyelmezetten várakoztak, majd olyan színvonalas produkciókat mutattak be, mintha nem közel negyven fok lett volna a sátorban ls környékén.

A dédi receptje

Közben a lecsófőzők is izzadtak. A Tüzes pásztorok nevű csapat blansírozott paradicsomot, hatféle vadgombát, 58 fokon szuvidált sertésszüzet készített a lecsó mellé. Persze nem ma kezdték, a szegedi Krúdy szakképző iskolából érkeztek. Az általános iskola csapata, a Homokháti macsó lecsó az egyik diákoknál termett cukkínivel dobta fel az ételt, a Rockerek tésztába töltötték a lecsót, a Lecsósok(k) pedig a dédi féle bejáratott recepttel érkeztek.

Lecsók produkcióval

A versenyzők többsége nem csak egyszerűen lerakta a zsűri elé az ételt, többen produkcióval készültek, saját szerzeményt adtak elő, volt aki asztali áldást mondott. A profi zsűritagok, Wilhelm György Szabadtűzi Lovagrend tagja, szakoktató és Sáska Ildikó zsűrielnök nem kímélték a lecsókat, minden csapat kiemelkedőt alkotott.

Az angyalok lecsója

A XVIII. Homokháti Sokadalom első lecsófőző versenyének legjobb lecsóját a plébánia Lecsó angyalai néven futó csapat készítette. A szervezők, a Tóth János Szakképző Iskola a legizgalmasabb lecsó díját hozták el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!