Vízhiány

2022.08.16. 11:00

Vízhiánytól szenved a Maros

Rendkívül alacsony ezekben a napokban a Maros, a folyó vízállása negatív rekordot is döntött. A szakemberek az eddigi szárazság után a meteorológiai szolgálat előrejelezése alapján abban bíznak, legalább az ősz egy kicsit csapadékosabb lesz.

Fotó: Szabó Imre

A Maros-parti strandon óriási szigetek fogadják az úszni vágyókat, szinte át lehet sétálni az egyik partról a másikra; a Maros-híd lábainak talapzatai is szinte szárazon állnak; Apátfalvánál a Maros lúdvári ága – ami nem holtág, az élő folyó része – lényegében kiszáradt. Ilyen és ehhez hasonló képeket lehet készíteni ezekben a napokban a Maros magyarországi szakaszán úgyszólván mindenütt. A folyó is vízhiánytól szenved – vajon meddig még? Kíváncsiak voltunk, mit mondanak a szakemberek.

A Maros-híd talapzata is kibukkant az alacsony vízállás miatt. Fotó: Szabó Imre

Tavaly sem volt jobb

– Térségünkben már tavaly is voltak tartós, száraz és az átlagnál magasabb hőmérsékletű időszakok, bár ezek még nem tekinthetők rendkívülinek – adott tájékoztatást érdeklődésünkre az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) műszaki igazgató-helyettese, Borza Tibor az előzményekről. 

Az idei év szélsőségesen nagy vízhiányát a téli-tavaszi időszak rendkívüli szárazsága – a Maros vízgyűjtőjén a várt csapadékmennyiségnek csak a 60 százaléka hullott –, és emiatt a felszín alatti vízkészletek ilyenkor szokásos feltöltődési szakaszának elmaradása alapozta meg. 

A Maros völgyében a nyári hónapok is szárazak maradtak, ezért a csapadékhiány tovább nőtt, július végére 52 százalékra emelkedett a sokéves átlaghoz viszonyítva.

Fotó: Szabó Imre

Megdőlt a rekord

A csapadékhiány miatt júliusban felszíni lefolyást alig tapasztaltak, csak a felszín alatti vízkészletekből érkezett utánpótlás. 

A Maros romániai szakaszán már ebben a hónapban is előfordultak a valaha mért legkisebb vízszintet megközelítő vagy annál alacsonyabb vízállások. – Augusztusban a vízhiányos helyzet nem javult, a folyó vízszintje tovább süllyedt, így Makónál 14-én, azaz múlt vasárnap késő délután –116 centiméteres vízállással megdőlt a legkisebb vízszint rekordja – ismertette a szakember az adatot.

Az ősz biztatóbb

A vízhiányos helyzetet érdemben egy jelentős mértékű, tartós eső és a hőmérséklet csökkenése mérsékelné. Az Országos Meteorológiai Szolgálat hosszútávú előrejelzése alapján az őszi hónapok során átlagos időjárási viszonyokra számíthatunk, ami némi bizakodásra adhat okot – mondta Borza Tibor. 

Gyakoribb a szárazság

A Maros makói vízmércéjén 1901 óta mért adatok alapján az utóbbi évtizedekben gyakoribbá váltak a rendkívül alacsony vízszintek. Míg a múlt évszázad első nyolc évtizedében csak egyszer változott az eddig előfordult legkisebb vízszint, addig az elmúlt negyven évben már ötödik alkalommal (1983, 1990, 2003, 2012, 2022). Ennek oka természetes folyamatokkal és emberi tevékenységgel is magyarázható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában