Algyőről érkezik plébános

2022.09.26. 07:40

Jelentős változások lesznek Felsővároson

A kiadások csökkentése érdekében a plébánia a közösségi házba költözik, a templom liturgikus terét átalakítják és a harang is szólni fog újra Felsővároson. Fazakas Attila plébánoshoz került a felsővárosi Szent Miklós Plébánia, terveiről kérdeztük a lelkipásztort.

Kiss Anna

A móravárosi mellett a felsővárosi egyházközséget is Fazakas Attila látja el most már. Fotó: Sándor Judit/MW

A móravárosi egyházközség mellett, Algyő helyett, most már Felsővárost látja el Fazakas Attila plébános. Lapunknak azt mondta, amikor értesítették az áthelyezésről, akkor egyik felől meglepettséget érzett, hiszen idén nem számított áthelyezésre, másfelől pedig egyfajta jóleső érzés volt benne, hogy Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök lát benne potenciált Felsővároson.

Amikor augusztusban átvettem a plébániát, akkor másnap a püspök úr meglátogatott az általános püspöki helynökkel és az egyházmegyei vagyonkezelővel, és áttekintettük, hogy milyen módon tudjuk a kiadásokat csökkenteni, hol van szükség felújításra, valamint döntöttünk arról is, hogy a plébánia a téli időszakra átköltözik a templommal szembeni közösségi házba. Ilyen rezsiköltések mellett nem tudjuk finanszírozni a kolostor, a plébánia és a közösségi ház fenntartását is

 – számolt be a lelkipásztor.

Fazakas Attila beszélt arról is, hogy az egyházközség korábbi plébánosával, Artúr atyával jó kapcsolatot ápol, így tudtában volt annak, hogy számos megoldatlan probléma van Felsővároson. Ilyen például az, hogy nem működik a harang és a toronyóra, de ezt a gondot heteken belül orvosolni tudják.

Emellett a liturgikus teret is átalakítjuk, valamint vannak elrejtett értékeink is, ilyen például az az 1800-as évekből származó keresztelőkút, ami hosszú ideje a sekrestyében van eldugva. Most azon dolgozunk, hogy ez is a liturgikus tér része legyen, hiszen ebben szeretném végezni a keresztelőket

 – avatott be a terveikbe.

A plébános szerint azonban a templom siralmas állapotban van, csak idő kérdése, hogy mikor válik életveszélyessé, így milliárdos forrásra lenne szükségük ahhoz, hogy renoválni tudják. Továbbá célja az is, hogy a későbbiekben felújítsák a kriptákat és sírokat magába foglaló altemplomot is.

De a közösséget is aktivizálni kell, hiszen itt háromszor-négyszer annyi hittanos van, mint Móravárosban, mégis ugyanannyi iskolatáskát áldottam meg szeptember elején mindkét templomban. Azt gondolom, hogy mindent elárul az is, hogy míg Algyőn 8 esküvő volt idén, addig Felsővároson csupán 2. A belvárosi után Szegednek ez a második legnagyobb egyházközsége, 30-40 ezren tartoznak ide, programokon keresztül szeretnénk fejlődésnek indítani a közösségi életet

 – magyarázta.

Fazakas Attila jelezte, már nemcsak Móravárosról, hanem Felsővárosról is online közvetíti a szentmiséket, sőt a napi vigaszt is az utóbbi városrészben tartja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában