Hatalmas rendőri akció követte a csütörtök esti lövöldözést

2022.11.26. 07:00

Buszokkal szállították el a migránsokat Horgosról - Fotók

Ismét lövöldözés volt Horgoson, de most a település központjában. Pénteken Bratislav Gašić belügyminiszter a helyszínen tájékozódott, a Bruno kávézóban futottunk össze vele. Több száz migránst buszra tereltek és elszállítottak. A horgosiak szerint szombaton újra itt lesznek.

Arany T. János

Fegyveres szerb rendőrök és kommandósok fésülik át az egyik horgosi migránstábort pénteken. Fotó: Gémes Sándor

Péntek délelőtt a horgosi focipálya mellett két szomorú migráns ült a földön és három feszült rendőr őrizte őket. A háttérben a pályán egy helikopter parkolt, amivel Bratislav Gašić szerb belügyminiszter érkezett. Fotózni semmit nem szabad, messziről sem, sehogy sem, de az utcában még megállni is tilos. A tapintható feszültség miatt  kocsiba szálltunk és elindultunk.

Az életéért imádkozott

Csütörtök kora este járta be a közösségi oldalt több rövid videó. A egyiken egy gépfegyveres migráns a Bartók Béla utcán elsétál egy kamera alatt. A másik döbbenetes felvételen az látható, hogy Horgos központjában, a körforgalomnál lévő gyógyszertárnál lövöldözik valaki. A gyógyszertár mellett áll egy újságos bódé. Nacsa Magdolna azt mondta, lekuporodott a földre és az életéért imádkozott, amikor hallotta a lövéseket.

– Először az tűnt fel, hogy szaladnak, mert sohasem sietnek. Mindig papucsban csoszognak. Már feláll a szőr a hátamon attól a hangtól. Árkon-bokron át rohantak, mint aki az életéért fut. Amikor meghallottam az első lövéseket, sokkot kaptam, leültem a földre. Halálfélelmem volt – mesélte a fiatalasszony, aki szintén azt kérte, ne fotózzuk. 

Magdolna szerint ez egész néhány percig tartott, utána egy lélek se volt az utcákon, még autó se mozdult. Azt mondta, a rendőrség 40 perc alatt ért ki, a lövöldözés, ami a település több pontjáról hallatszott,  éjfél körül ért véget.

Belügyminiszter a kávézóban

Péntek délelőtt is feltűnően üresek voltak a horgosi utcák, a rendőri jelenlét sem volt jelentős, ezért tűnt fel a három csillogó Land Rover Discovery, ami a Bruno kávézó elé állt be. A konvoj Bratislav Gašić belügyminisztert szállította, aki rövid helyzetértékelésre tért be a vendéglátóhelyre, ahonnan udvariasan elküldtek minket. Ekkor mentünk ki Horgos végébe, ahol a Bartók Béla utca folytatásához. A határtól nem messze, a Bácska-birtok mellett állt a migránsok egyik sátortábora. Péntek délelőttre teljesen kiürítették. Rendőrök, kommandósok kászálódtak ki jöttünkre az autóikból. Még azt sem engedték, hogy az üres migránstábort lefotózzuk.

Szerencsevadászok kutattak értékek után

Átmentünk a település másik részére. Az Alkonyat utcát az autópálya szeli ketté. Itt is volt egy nagyobb tábor. Messziről annyi látszott, hogy az autópálya mellett buszok parkolnak és tévések forgatnak. Nem sokkal késtük le az akciót. A migránstábort körbevették, kiterelték a migránsokat, és buszokkal elszállították őket egy dél-szerbiai befogadó-állomásra. Alig ürült ki a tábor, azonnal megjelentek a szerencsevadászok, akik értékek után kutattak. Egyikük egy külső akkumulátorral és néhány szappannal gazdagodott.

Mint később kiderült, nem minden migránst fogtak el az egyenruhások. Az autópályán egy Passat lassított és szedte fel a migránsokat, a televíziós stábok és fotóriporterek jelenlétével mit sem törődve.

Szerbia nem lesz a migránsok parkolóhelye

A szerb belügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint a lövöldözésnek egy sérültje van, egy 20 év körüli migráns két lőtt mellkasi sebbel. Mile Jandrić, a Határrendészeti Igazgatóság vezetője a helyszínen kijelentette, Szerbia nem lesz parkolóhely a migránsok számára, a jövőben még több ilyen akcióra lehet számítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában