A díjazottak szerint a befektetés két év alatt megtérülne

2023.02.06. 20:45

Makovecz-makettparkot álmodott Makóra három egyetemista

Harmadik helyezést ért el egy országos idegenforgalmi ötletbörzén három makói egyetemista, Juhász Kornélia, Pap Erős és Lőrincz Kata. Elképzelésük szerint sok turistát vonzana a Maros-parti városba, ha makettpark formájában itt mutatnák be Makovecz Imre meg nem valósult épületterveit.

Szabó Imre

Az ötletgazdák, Juhász Kornélia, Pap Erős és Lőrincz Kata a munkát egymás közt megosztva dolgozták ki a 3. helyezett pályamunkát. Fotó: Szabó Imre

– A pályázati felhívást egy unalmas óra alatt találtam a neten – mesélte Juhász Kornélia, aki a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán tanul. A kiírás 3 fős csapatoknak szólt, és egyből eszébe jutott, hogy van egy három fős csapatuk: Lőrincz Katával és Pap Erőssel, akik szintén a Gazdaságtudományi Karon tanulnak, egyszer már részt vettek egy városmarketing-versenyen. Az akkori elképzelésük egy érdekes részterületét dolgozták ki bővebben, egyheti munkával most a Check-INN Turisztikai Innovációs Versenyre. Ötletük szerint érdemes lenne Makón létrehozni egy makettparkot, amely Makovecz Imre meg nem valósult épületterveit mutatná be. A díjátadó Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gálán zajlott, és a makói trió 3. helyezett lett. 

– Azt mondták, akár elsők is lehettünk volna, ha a projekt üzleti oldalát alaposabban kidolgozzuk – jegyezte meg Kornélia.

Az alapötletet természetesen az adta, hogy Makó Makovecz városa, jó néhány épülete áll itt a Kossuth-díjas építésznek. Mint a fiatalok elmondták, tudomásuk szerint Makovecz Imre élete során mintegy félezer épülettervet álmodott meg, ezeknek azonban csak a fele valósult meg. Az asztalfiókban maradt rajzok azonban legalább olyan izgalmasak, mint amelyek megépültek, ráadásul kevésbé ismertek. A tervrajzok jelenleg a Makovecz-alapítvány birtokában vannak, velük kellene megegyezni a hasznosításukról. A makettek elkészítését egy számítógépes szakember közreműködésével oldanák meg, aki a tervek alapján 3D nyomtatási technológiával készítené el ezeket. Úgy becsülik, a park egy hektáron, néhány tucat makettel, mintegy 50 milliós ráfordítással már indulhatna is, sőt ennél kevesebből is ki lehetne hozni, ha lennének, akik az egyes darabokat örökbe fogadnák. Aztán idővel újabb és újabb elemekkel lehetne bővíteni.

– Makón úgy lehetne növelni a városba látogatók, illetve az itt eltöltött éjszakák számát, ha több turisztikai attrakciót kínálunk nekik. Ez lehetne az egyik – hangsúlyozták. Pap Erős azt is elmondta, hogy már helyet is találtak a parknak: lehetne a Lonovics sugárúti egykori pszichiátria épületének parkjában. 

– Ez azért is jó lenne, mert ott már vannak fák, nyáron tehát lenne árnyék a látogatókra és a makettekre is – tette hozzá.

A megvalósításnak a mostani gazdasági válság persze nem kedvez, de gondolni kell arra, hogy ez egyszer véget ér. A makói egyetemisták szerint a Makovecz-makettpark iránt lenne érdeklődés, természetesen a hazai vendégek részéről. 

– A hasonló szarvasi létesítménynek, ahol már meglévő épületek kicsinyített másai láthatók, 2021-ben 120 ezer látogatója volt és 192 millió forint bevételt hozott – érveltek. Szerintük a kezdeti befektetés már a második évben megtérülne. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában