Több mint 9 milliárd forintból épült

2023.03.21. 18:10

Megkezdte működését a naperőmű Szeged határában - Fotók

Már dolgozik Szeged első naperőműve: március elején üzembe helyezték a mintegy 24 megawatt teljesítményű létesítményt a sándorfalvi út mellett. A közel 44 ezer napelemből álló rendszer 25 ezer háztartás éves energiaigényét képes kielégíteni.

T. K.

A 44 ezer napelem Szeged határában már meg is kezdte az energiatermelést. Fotó: Karnok Csaba

Több mint 9 milliárd forintból naperőmű épült Szeged határában, a Sándorfalvi út közelében. A projekt, melyből 3,5 milliárd forintot az Európai Unió finanszírozott, 2019-ben kezdődött. Az MVM Zöldgeneráció Kft. beruházásában az önkormányzat adminisztratív partner volt. Bilinszky Péter üzleti projektigazgató elmondta, a több mint 51 hektáros területen közel 44 ezer napelemet helyeztek el. Ezek évente összesen 28,5 gigawattórányi energia megtermelésére képesek, amely a szegedi háztartások egyharmadának, azaz 25 ezer lakásnak az igényét fedezi, több mint 27 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával.

A keddi projektzáró rendezvényen Nagy Sándor alpolgármester elmondta, Szeged számára fontos célkitűzés, hogy zöld városként újulhasson meg. Ezért eddig is sokat tettek a panellakások hőszigetelésétől kezdve az elektromos közlekedés előtérbe helyezésén át az energetikai korszerűsítésekig. – De fontos, hogy a város környezetében is legyen megújuló energiatermelés, ez biztosítja ugyanis, hogy a település ebből tudjon működni – tette hozzá.

A 25 éves tervezett élettartamú erőmű a Mavir Zrt. sándorfalvi alállomásán keresztül csatlakozik az országos villamosenergia-hálózathoz. A rendszerhez összesen 140 kilométernyi kábelt használtak fel. A naperőművet a tervezettnél két hónappal korábban, március 8-án helyezték üzembe, azóta termeli az energiát. A műszaki átadás a hónap végén várható, addig még kiépítik a biztonsági rendszert és befejezik a tereprendezést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában