Hódmezővásárhely

2023.03.30. 20:00

Mestervizsgáztak a végzős diákok

Egészen rendhagyó előadásokkal készültek mestervizsgájukra a Varga Tamás Általános Iskola nyolcadikos tanulói. A témaválasztások, a stílusos, tájékozottságról árulkodó beszámolók tartogattak meglepetéseket.

T. Sz.

Izgalmas, látványos és stílusos előadásokkal szerepeltek a diákok a mestervizsgán. Fotó: Tábori Szilvia

Pankráció, Woodstock, Mona Lisa, Salvador Dalí, szenvedélybetegségek, depresszió, pszichiátria, skandináv mitológia. Megannyi komoly és izgalmas téma, amelyek értékét csak tovább fokozza, hogy 14 évesek választották előadásaikhoz. A Hódmezővásárhelyi Varga Tamás Általános Iskola nyolcadikos diákjai egyenként 15 perces vetítéses, helyenként igen látványos beszámolóra vállalkoztak. Az akkreditált TehetségPontként is számon tartott oktatási intézményben a végzős diákok évről évre az úgynevezett mestervizsgán állnak diáktársaik, a zsűri és olykor családtagjaik elé. Tanáraik, olykor szüleik is mentorként segítették őket. A többnapos sorozat csütörtöki állomásán jártunk.

Apróságok rejtélyes élete

Egyszerűen csak gyerekkori álomként hivatkozott választott témájára, a mezőgazdaságra Makrai Marcell. Lendületes és tartalmas, még a gyomirtó és műtrágya környezetkárosító hatásait is részletező előadása végén a nagymamájától kölcsönzött kézi arató eszközökkel szemléltette az elmondottakat. A nyolcadikos fiú olyannyira elkötelezett, hogy szeptembertől mezőgazdasági középiskolában tanul tovább. Iskolatársa, Köteles Róbert viszont a hangyákról beszélt kifejezetten izgalmasan. Mint kiderült, különös hobbija egy hangyakolónia alapítására és működésére specializálódott számítógépes stratégiai játékból eredeztethető. Azon felbuzdulva, korábban még saját, a családi hűtőben tartott hangyákat is nevelt. Az előadása után lapunknak azt mesélte, egyszerűen lenyűgözik ezek a fejlett szárnyas rovarok. Az például, ahogyan csapatmunkában elbánnak a náluk akár négyszer nagyobb ellenséggel. Eközben sokkal jobb kolóniákban élnek az embereknél.

Fotó: Tábori Szilvia

Tudásanyag kattintásokra

Évről évre egyre komolyabb témákat választanak a gyerekek Varga-Bárány Marianne pedagógus, Köteles Róbert felkészítő tanára szerint is. Megerősítette, hogy valóban szépen kommunikált, összeszedett, jó stílusú előadásokat hallanak. Véleménye szerint ehhez hozzájárulhat, hogy a világhálón néhány kattintással elérhetők a szükséges információk. Tájékozottak a mai fiatalok, széles a látókörük, egészen sajátos és részletes a bemutatók többsége.

– Többnyire a digitalizáció negatív hatásairól beszélünk, ám a komolyabb témák iránt érdeklődő fiataloknak akár előny is lehet a gazdag kínálat, az online felületeken elérhető tudásanyag – hangsúlyozta Varga-Bárány Marianne lapunknak. Hozzátette, fontos, hogy a gyerekek kiszűrjék az érdemi információkat a hírzajból. A pedagógusok, az iskola felelőssége is erősíteni lényeglátásukat, azt, hogy csak az őket építő tartalmakra figyeljenek.

Gondozzák a tehetségeket

Azt már Botkáné Kovács Henriett, az iskola igazgatója mondta el, hogy intézményük fontos hagyománya, hogy a nyolcadikos diákjaik az utolsó tanévük vége felé közeledve úgynevezett mestervizsgát tesznek. Hozzájuk közel álló témát választanak, olykor a hobbijuk, érdeklődési körük a beszámoló alapja. A zsűri magyar irodalom érdemjeggyel értékeli az előadásmódot, a szóbeli kifejezőkészséget, ezt kiegészíti egy, a téma alapján meghatározott osztályzat.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában