Helyi kultúra

2023.06.04. 19:09

Az öröklét házában pillanthatunk bele a halandóságba - Fotók

A hódmezővásárhelyi zsidó temetőben készültek azok a fotók, amelyekből vasárnap kiállítás nyílt a zsinagógában. Dömötör Mihály alkotásait a hónap végéig lehet megtekinteni.

Munkatársunktól

A tizenhetedik Szegedi Zsidó Kulturális Fesztivál keretében nyílt meg a kiállítás. Fotó: Gémes Sándor

Béth hácháim – az Élők Háza címmel nyílt meg Dömötör Mihály fotóművész kiállítása vasárnap délután az új zsinagógában. A képek, amelyek a falakon láthatók, a hódmezővásárhelyi zsidó temetőben készültek. A tárlatot Urbancsok Zsolt, a Csongrád-Csanád vármegyei Levéltár makói levéltárának vezetője nyitotta meg, aki elöljáróban elmondta, saját benyomásai alapján, szubjektíven tudja értékelni az alkotásokat.

Az öröklét házában pillanthatunk bele a halandóságba ezen fotóknak köszönhetően. Olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amelyeket ott járva nem is vennénk észre. Ebben rejlik a művészet varázsa 

– fogalmazott.

A megnyitón Dömötör Mihály elmondta, mindig a létezés határterületei érdekelték. Ezért fotózott az egykori téglagyárban, temetőben vagy választott témának hervadt virágokat.

Hetven év felett az embernek eszébe jut, hogy a földi lét nem tart örökké

 – mosolygott. A képekkel kapcsolatosan elárulta, nem sokáig készült a tárlat anyaga, mindössze háromszor járt a temetőben.

– Később már hiába mentem ki, nem sikerült egyetlen jó kép sem. A fotóanyag úgy döntött, hogy készen van – magyarázta. Hozzátette, ő nem is abba a korosztályba tartozik, aki egy témáról ezer képet lő, hiszen ő sokáig még filmre dolgozott. A tárlatról pedig azt mondta, a képek egymással is tudnak párbeszédbe elegyedni, hatnak egymásra, ami számára is élmény, hiszen ez a gépen egyesével nézegetve nem jön létre.

A kiállítás június 30-áig látogatható.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában