Helyi érték

2023.06.07. 06:50

Kötetbe gyűjtötték Sándorfalva értékeit

A Sándorfalva értéktárában szereplő 23 tételt mutatja be az a kötet, amely nemrégiben jelent meg. A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben interjúk is olvashatók.

T. K.

Azok az értékek kerültek bele a kiadványba, amelyekre a sándorfalviak büszkék. Fotó: Török János

Sándorfalva kincsestára címmel települési értéktár-bemutató kötetet jelentetettek meg. A Hungarikum Bizottság és az Agrárminisztérium pályázatán elnyert összegből olyan könyv született, amely nem csak a városról, hanem annak lakóiról is szól.

Ez egy olyan kincsesláda, amibe azokat az értékeinket raktuk, melyekre büszkék vagyunk. Sándorfalván 23 tétel szerepel a települési értéktárban. Ezekről nem csupán egy leírás készült, a kiadvány tele van személyes élményekkel, érzésekkel is. Hiszen ezek fejezik ki, hogy Sándorfalva milyen sokszínű

 – fogalmazott Széll Gábor történész, a kötet szerkesztője. Hozzátette: 2019-ben már megjelentettek egy várostörténeti kiadványt, ehhez képest kellett tehát valami újat mutatni.

A fotókkal gazdagon illusztrált könyvben hagyományok, értékek, sőt receptek is megjelennek. De megismerhető belőle a Pallavicini-uradalom is, vagy éppen a római katolikus templom festményei. – Ezek olyan dolgok, melyek mindig is itt voltak velünk, de nem biztos, hogy mindenki fel is fedezte magának mindegyiket. Ezért a könyv segít abban, hogy az olvasók megismerjék, mi az, ami Sándorfalvát értékessé teszi – mondta Széll Gábor.

A kiadványban beszélgetések is olvashatók Ladányi Zsuzsa interjúinak köszönhetően arról, miért válhatott valami értékké és kik formálják azóta is ezeket. A kötet végén pedig névmutató alapján is kereshetők a megszólalók.

Azoknak, akik nem ismerik Sándorfalvát, ez a könyv útikalauz is lehet, hogy ha itt jár, miket lát. Akik pedig itt élnek, a benne lévő információk alapján pontosíthatják tudásukat. Nem véletlen, hogy a helyi iskolában is forgatják helytörténeti órákon

 – fogalmazott Széll Gábor. A kiadvány az önkormányzatnál vásárolható meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!