Helyi kultúra

2024.03.24. 22:03

A múltat idézték meg Csanádpalotán – Galéria

A nevét viselő tájháznál emlékeztek a hétvégén Csanádpalotán Asztalos P. Kálmán parasztköltőre, helytörténeti gyűjtőre halálának 35. évfordulóján.

Szabó Imre

Színes programot rendeztek a hét végén a helytörténet jegyében Csanádpalotán. Fotó: Szabó Imre

Az ünnepség szónoka, Szikszai Zsuzsanna a Délmagyarországnak elmesélte, a megyei és országos lapokban is publikáló Asztalost városi szerkesztőségekbe is hívták dolgozni, ő azonban a felkéréseket azzal utasította vissza, hogy ő palotai paraszt akar maradni. A hatalomhoz nem idomult, egy verse miatt Márianosztrát is megjárta. A makói József Attila Múzeum igazgatója felidézte: máig élő helyi lapot alapított-szerkesztett és a helytörténeti kollekció legtöbb tárgyát is ő gyűjtötte össze barátaival.

 Az idősebb palotaiak közül nagyon sokan máig emlékeznek rá

 – tette hozzá.

A tájházat a koszorúzás után meg is lehetett tekinteni. A kisváros polgármestere, Perneki László azt mondta, feltett szándékuk, hogy a jelenleg szétszórt múltidéző gyűjteményből a makói múzeum szakmai segítségével igényes kiállítást alakítsanak ki.

A megemlékezés után a Helytörténeti Füzetek című kiadványsorozat 3. kötetét mutatta be a Kelemen László Művelődési Házban a Csanádpalotai Helytörténeti Egyesület. A kerekasztal-beszélgetést kulturális műsor színesítette helyi fellépőkkel. A csaknem 200 oldalas, fotókat is tartalmazó kötet többek között a helyi templom, illetve 1750-től a település egészségügyi ellátásának történetét, az egykori csanádpalotai malmokat, a régi tanyai életet, a Kelemen László emlékét őrző alapítványt mutatja be, illetve Dér István festőművész emlékét idézi meg. A könyvbemutatót követően az ő képeiből rendezett kiállítást is megnézhették az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában