Hétszáz dal a fejben

2022.07.02. 11:30

Szűcs Antal Gábor a hard rocktól egészen a latin zene szeretetéig

Dunaújváros - Szűcs Antal Gábor az egyik legtermékenyebb, legtöbbet foglalkoztatott magyar gitáros. Minden műfajban megállja a helyét, de az utóbbi időben a latin stílus áll hozzá a legközelebb.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

A magyar rocktörténet egyik legnagyobb vándoraként (egyik elem a tornában a Magyar-vándor) is említik Szűcs Antal Gábort. Középiskolában tornásznak készült. A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltánnal edzett. A zenét autodidakta módon sajátította el, tanulta. „Nem tanultam semmiféle zenét, végzettségem nincs róla, amit tudok, azt magamtól és a fülem után sajátítottam el.” 
 

– Kottát olvasni nem tudok, nem is érdekelt soha, mert mindig a saját zenémet játszottam, amit mi találtunk ki. Persze, el tudok játszani mást is, de ez volt a profilunk – vallja magáról. 
Első saját hangszerét maga faragta. Az első együttese a Szivárvány volt, majd 1971-ben – a szakirodalom úgy nevezi, hogy az együttes kísérletező időszaka – az LGT-be távozó Barta Tamás helyére három év erejéig belépett a Hungáriába. 
1973-tól az első magyar hard rock zenekarnak, a Skorpiónak lett a tagja. Az együttessel sokat turnéztak, Lengyelországtól az Egyesült Államokig. A magyar zenészek a nyugatiakhoz képest keveset kerestek, ezért állandó turnét vállaltak. A Skorpió együttes egyik legnagyobb slágere a Dédapám volt, amit a mai napig mindennap leforgat valamelyik rádió. Ennek szerzője Szűcs Antal Gábor. Majd jött a Dinamit, utána játszott az ős-Bikiniben. az 1980-as évek végén Pomázi Zoltánnal létrehozza a Creol együttest, itt akusztikus zenét játszott, 2000-ben Tátrai Tiborral megalapította a Latin-duó-t, latinos témára zenéltek. Húgának, Szűcs Judithnak rendszeresen ír dalokat – olvashatjuk a starity.hu-n. 
Az utóbbi években a dunaújvárosi Horváth „Dagi” Jánossal, a Digitál zenekar alapítójával duóban Mediterrán Gitár Duó néven koncerteznek, és nagy sikerük van a Gipsy Kings Experience-szel, amely a Digitál kibővített változata. A napokban épp egy tizenkét napos olaszországi turnén vettek részt. Szűcs Antal Gábor munkásságáról mindent elmond, hogy 2019-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. 
 

Szűcs Antal Gábor keresett muzsikus, most is több zenekarban játszik Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Szűcs Antal Gábor a Gipsy Kings-szel a közelmúltban Dunaújvárosban lépett fel, a koncert előtt beszélgettünk a gitárossal. 
– A nosztalgiázós időnkben, amikor a retró minden szinten tombol, adja magát az első kérdés. Miként emlékszik vissza a Skorpióra, amely a magyar rock­zene egyik meghatározó alakulata. 
– A Skorpió ma is létezik, igaz csak ritkán koncertezünk, akkor is csak nagy bulikat vállalunk. Amikor 1973-ban megalakult a zenekar, igazi szupergroup volt. Hogyan emlékszem vissza azokra az időkre? Nagyon szép és sikeres időszaka volt a pályafutásomnak. Nagy lendületű történet a miénk, ilyen jellegű zenekar korábban nem volt Magyarországon, új színt vittünk a magyar zenébe. Hamar berobbantunk itthon és külföldön egyaránt. Egy éve alakultunk meg, amikor már az Egyesült Államokban és Kanadában turnéztunk. Ehhez kellett Frenreisz Karesz, hiszen ő, mint Gundel-gyerek tökéletesen beszélt angolul és németül, ezért minden dalunknak megvolt az angol szövege is. Karesz minden téren nagyon profi volt. Nem tudom, hogyan csinálta, de egy amerikai háromnapos fesztiválon a harmadik nap léptünk fel, méghozzá a végén, utánunk csak az akkor a hard rock egyik legnagyobb világsztárja, a Uriah Heep előtt. 
 

– Jól szaladt a szekér, azután a negyedik lemez, a Gyere velem megjelenése után 1979-ben az eredeti felállású Skorpió feloszlott. Mi volt ennek az oka? 
– Sok házasság is tönkremegy, a miénkkel is ez történt. Rengeteget turnéztunk, több mint fél évet voltunk külföldön. Lengyelországban annyit léptünk fel, hogy olyan szinten megtanultam lengyelül, hogy a lengyel televízióban lengyelül nyilatkoztam. Akkor az volt az elvárás, hogy évente egy lemezt ki kell adnia egy zenekarnak. Ez és a sok turné felemésztett minket, elfáradtunk. 

– Utána következett a Dinamit, amelynek mindegyik formációjában ott volt. A Dinamit egy újabb szupergroup volt. Az első felállás 1979 és 1981 között működött, majd 2009-ben újjáélesztették a zenekart. Kinek az ötlete volt az újrakezdés? 
– Németh Gábor dobosunk ötlete volt, hogy kezdjük újra. Időközben mindenki csinált valamit, senki sem szakadt el a zenétől, formában voltunk. A régi Dinamit-dalok pedig a zsigereinkben voltak, szinte próbálni sem kellett, amikor újrakezdtük. 

– Az első közösen készített nagylemezük, a Játszd úgy, ahogy akarod, véleményem szerint a magyar rock egyik legjobb albuma. Még is eléggé ismeretlen a közönség előtt… 
– Szerintem is jó lemez, minden szám karakteres. Jóval nagyobb nyilvánosságot érdemelt volna, mint amit kapott. Igaz, nem is koncertezünk túl sokat, inkább csak nagyobb bulikat tartunk, fesztiválokon lépünk fel. Például augusztusban ott leszünk a Tabánban. 

– Többször nyilatkozta, nem ismeri a kottát, kotta nélkül szerzi a dalokat. Hogyan lehet ezt megtenni, és főleg, hogyan lehet évtizedek múlva is eljátszani egy dalt emlékezetből? 
– Bármit lehet szerezni, pénzt is. De a tréfát félretéve, nekem a hangok, a dallamok a fejemben vannak. Hat-hétszáz dalt biztos, hogy bármikor eljátszom kotta nélkül. Egyébként a kottisták ezt nem tudják, mivel a kottára bízzák magukat. Egyszer a húgommal, Szűcs Judithtal a Szovjetunióban turnéztunk. Négy koncertet adott a nyolcvanezres Luzsnyiki stadionban. Az első hármon nem volt semmi gond. A negyediken azonban beütött a krach. Ugyanis eltámadt a szél, és elfújta a kottákat, a kottások lebénultak, ezért a húgomat ketten kísértük a dobossal, mert én persze fejből tudtam a dalokat. 

– Horváth „Dagi”-val, akivel most már évek óta dolgoznak együtt, hogyan ismerkedtek meg? 
– Egy hanglemezboltban egy időben akartunk gitárt vásárolni, és mindketten próbáltuk a hangszereket. Egyszer csak elkezdtünk közösen játszani, és az alkalmi koncert után még engedményt is kaptunk a gitárokból. Ekkor Tátrai Tibor már nem annyira akarta a Latin duót, mint korábban, és Dagi felkért arra, hogy játszunk közösen, és én belementem. (Horváth Dagi ismeretségükkel kapcsolatban korábban lapunknak elmondta: Totya csodálatos ember, egy az elképelésünk a zenéről. Nem önmagunkért muzsikálunk, és ez a lényeg, mindig vidámak vagyunk a színpadon – a szerk.). 

– Úgy tűnik, jól döntöttek, amikor egymást választották, hiszen igen sikeresek, és nemcsak itthon, hanem külföldön is… 
– Gyakran járunk Olaszországba, ott volt olyan koncertünk, amelyben a rájátszás három és fél óra volt. Ez azért érdekes, mert az olaszoknál van egy szabály, hogy fél tizenegyig be kell fejezni a koncerteket. Erre fel is hívták a figyelmünket az olasz rendezők. Azt is elmondták, hogy a rendőrök ezt ellenőrzik, és aki nem tartja be a szabályt, azt elviszik. Az olaszoknál vannak a carabinierik és a rendőrök. Előbb a carabinierik érkeztek meg, gondoltuk, itt a vég, minket most elvisznek. De a carabinierik is beálltak bulizni, sőt, söröztek is, utána jöttek a rendőrök, akik ugyanezt tették. Végül úgy lett vége a bulinak, hogy megjelent a rendőrkapitány, és azt mondta, itt a vége, mert nem maradt egy józan rendőre sem. 

– Mindig híres volt arról, hogy több zenekarban, több műfajban játszik egyszerre. Most mely formációkban látható? 
– A Skorpiónak és a Dinamitnak most is a tagja vagyok. Mellette játszom a Mediterrán duóban, a Latin varászban, a Gypsy Kings Experience-ben, az Attila fiai című rockoperában, a Kalapács akusztikban. 
 

– Annyiféle műfaj. Melyik áll önhöz a legközelebb? 
– Mindegyiket szeretem, mindegyik stílusban írtam dalokat. Egy ideig a Bojtorjánnal még countryt is játszottam. De ott voltam Nagy Feróval az Ős-Bikini első lépéseinél is. De talán a latin áll hozzám a legközelebb, mostanában azt játszom a legszívesebben. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában