2022.08.09. 14:00
Kisapostag végleg felírta magát a gasztronómia térképére
A címként lejegyzett hangzatos, de komoly szakemberek állásfoglalását tükröző kijelentést a huszonharmadik alkalommal megrendezett halászléfőző és snecifogó, valamint sárkányhajóverseny helyszínén hallottuk az országosan elismert zsűritől. Itt egyaránt utaltak a bográcsok mellett és a Bárka vendéglőben alkotó séfek által készített ételek minőségére. A rangos esemény az elmúlt hétvégén zajlott le a Duna-parton.
Szilágyi István polgármester győzelemre vitte a dunaegyháziak sárkányhajócsapatát
Fotó: Balogh Tamás
A sikeres hétvége után Nagy Attila, Kisapostag polgármestere átalakult egy mindenre figyelmes vendéglátóvá, egyetemes szakértővé, és úgy végezte a munkáját.
– Egy ilyen alkalommal nem csak a halászléfőzésre, hanem valamennyi korosztály szórakozási igényeire is figyelnünk kell. Ezért szerveztünk egyéb sportversenyeket, a pecázást és például a péntek, szombat esti rockkoncerteket is.
A polgármester hozzátette:
– Mindannyiunk örömére erősödött a mezőny, hiszen a bajai bajnokok közül két csapat is megjelent nálunk, de a Kőrös mentiek megjelenése is jót tett a színvonalnak. Nem ijedtünk meg tőlük, hiszen a mi mestereink főztje fölveszi a versenyt bárkiével az országban.
A Bárka vendéglő is kitett magáért
Az elmúlt hétvégi kisapostagi rendezvény helyszínét jó részt a Dunai Gyöngy Yachtkikötő és Bárka vendéglő területén találhattuk meg. Az exkluzív vendéglő vezetőjétől, Dráviczki Mártontól ezt is hallottuk:
– Úgy érzem, hogy ismét sokan rácsodálkoztak erre a csodálatos helyszínre, ahova várjuk a vendégeinket. Nagyon örülünk a sok új érdeklődőnek. A szomszédunkban lévő sóderes partszakaszon zajlott a halászléfőző verseny, az esemény központja pedig zavartalanul működhetett a területünkön. A sárkányhajósok pedig a mi kikötőnkből indultak a versenyükre és oda is tértek vissza.
– Sokan azt képzelték, hogy a világ egyik legegyszerűbb, de fantasztikus étele, valamint a mi különlegességeink nem fértek meg egymás mellett. Elárulhatom, hogy a bográcsok mellett szorgoskodók is elővették a nagy titkokat, hogy aztán fejedelmi étkeket vegyenek le a tűzről! – tette hozzá Dráviczki Márton.
A legsikeresebb sárkányosok
Szilágyi István, Dunaegyháza polgármestere győzelemre vitte a sárkányhajócsapatukat a hazai legénységgel szemben. Elmondta lapunknak:
– Ebben az összeállításban most először szálltunk vízre. A sikerünk, bár mi is dunai gyerekek vagyunk, a szív diadala volt. Az is segített bennünket, hogy a dunaegyháziak mindig jókedvű csapatot alkotnak, ezért is könnyebb velük a sikereket elérni. Az is fontos, hogy velem együtt a többiek is jó személyes kapcsolatokat, barátságokat ápolnak az itteni emberekkel. Főzős ember vagyok, otthon szívesen készítek halászlét is, aminek többféle módozatát is jól ismerem, de ma mégis szívesen átadtam a lehetőséget azoknak, akik jártasak a nagy mennyiségek elkészítésében.
Sikercsapattá forrtak össze mindketten
Szilveszter János a dunaújvárosi Best Barber képviseletében, az elmúlt évben az akkori győztes csapat egyik vezetője volt. Az idén az Acélbikákkal jutott a különdíjas csúcsra!
– A csapat nagy része hozzánk jár hajat vágatni, így aztán a jó kapcsolat már korábban kialakult közöttünk. Ezért aztán Balázzsal azt gondoltuk, hogy ez alkalommal egy csapatban fogunk játszani. Ez egy sikeres napunk volt, a sárkányhajóban emlékezetes futamot teljesítettünk, a halászléfőzésben a különdíjat nyertük el.
Somogyi Balázs, az Acélbikák rangidős, közönségkedvenc játékosa:
– A gasztronómiával már régóta jó kapcsolatban vagyok, otthon is szívesen átvállalom a főzést, mindig figyelek arra, hogy minőségi étel kerüljön az asztalra. Sok embernek főztem már, és úgy érzem, hogy sikeres vagyok benne. A csapatépítésnél mindenképpen kell igazi sikert is igazolni, ezért csaptunk le a tavalyi bajnokra, Jánosra. A minőségért mi ketten vállaljuk a felelősséget.
A tavalyi bajnokok ezúttal is főztek
György László és Németh Attila tavalyi dicsőségét szerette volna megvédeni.
György László: – A kiírás szerint elhoztuk magunkkal a kupát, a lehetőség adott, ha valaki jobb lesz, vigye magával, de csak egy évre! Ugyanis mi változatlanul ott vagyunk a szeren. Hogy van-e nagy titkunk a főzést illetően? Legyen ilyen jó a társaság, jó minőségű a hal és a paprika. Közben senki se feledkezzen el arról, hogy ide a legtöbben szórakozni jöttünk.
Németh Attila: – Ez egy bevált főzőhelyünk. Akkor szerencsét hozott, most legalább olyan formában vagyunk, mint akkor, a többi nem rajtunk múlik. A látványra is nagyon figyeltünk, ezért raktunk ki az asztalunkra különböző palackokat és alumíniumdobozokat, hogyha valaki erre jár, nyugodtan mondhassa: „de szép kis asztalotok van!”
Bajaiak is beneveztek a versenyre
A halászléfőző versenyre nevezettek között bajai versenyzőket is találtunk.
Vajon miért nem lepődünk meg az aranyérmeiken és azon, hogy a vándorserleget is magukkal vitték?
Ikotity Jocó: – Mi nem keménykedni és vagánykodni jöttünk, hanem azért, hogy egy tisztességes versenyben megálljuk a helyünket. Rendszeresen járunk versenyezni, ezért ezt is komolyan vesszük. Természetesen hoztuk a híres gyufatésztánkat is. A minták leadásáig ellenfelek vagyunk, utána már barátsággal ülünk le az asztalhoz.
Gyurkity István: – Egymás mellett különböző fajta ételeket főzünk, barátok vagyunk, de mellette megvan bennünk a versenyszellem is. Tudomásom szerint a Jocóé sima halászlé, az enyém pedig egy al-dunai vegyes halászlé, amibe kecsege, dévér és ponty került. A halászlé sarokpontja a paprika, amit több helyről szerzünk be. Kapunk belőle kóstolót, kipróbáljuk, és amelyik az adott évben a legjobb, abból vásárolunk. Általában a dusnoki és a fajszi veri a piacot.