Ókori kaland

2022.08.12. 14:01

Érkezik a gálya - Frissített galériával

Sokunknak kedvence a történelemben az ókor. Különösen jelentős az antik világból a római. Mert az irodalomban, a tudományokban, a jogban, de a nyelvek, az építészet, a művészet és a hadviselés terén is egyaránt óriási hatást gyakorolt Európa, benne hazánk későbbi fejlődésére is. Most tíz ország összefogásával készült projekt keretében megelevenedik a történelem, és mi is részesei lehetünk.

Török Tímea

A IV. századi leletek alapján rekonstruált hajó legénysége négy helyen fog kikötni a térségünkben

Fotó: KHB

Adony/Kulcs/Dunaújváros/Dunaföldvár - Az első olimpiai játékkal nagyjából egy időben alapítottak Itáliában egy kisebb várost, Rómát. Ez a város néhány évszázad múlva már három kontinensre kiterjedő birodalmat épített ki, köztük Európa nagy része is a fennhatósága alá került. 
A Római Birodalom csapatai megszállták a mai Dunántúl területét. Az itt kialakított Pannónia pro­vinciá­ban mintegy 400 éves római uralom vette kezdetét. A Duna partvonalán sorra épültek a városok és a katonai táborok. Intercisa is – városunk – római táborhely volt Alsó-Pannoniában, a Duna jobb partján. A katonai erőre azért volt szükség, mert a Duna vonala volt a birodalom határa. 

A Living Danube Limes Interreg projekt részeként régészek, hajóácsok, építészek, településtervezők, műemlékes szakemberek összefogtak, és teljes életnagyságban megépítettek egy ókori római dunai őrhajót. Az egykori Danuvia Alacris feladata a limes – azaz a Római Birodalom határának – őrzése volt. Élethű másának pedig az a célja, hogy felhívja a figyelmet a római limes útvonalának emlékeire, egyúttal összekösse az érintett Duna menti településeket és támogassa együttműködésüket. 
A projekt magyar résztvevői között van a műszaki egyetem is. 
– A nemzetközi konzorcium több területen is dolgozott, és számos nagy jelentőségű eredményt tudhatnak magukénak a hajón kívül is. Végiglátogatták és helyszíni kutatás alapján fejlesztési tervek készültek az őrvonal mentén. Százhalombattán a Matrica tábor föld alatti romjait talajszkenneléssel vizsgálták meg. Ez alapján rombolásmentesen rekonstrukció készülhetett. Megszületett egy applikáció is, amelyre minden állomáshely felkerült, és megkeresték a Duna menti múzeumokat, kezdeményezték klaszter létrehozását – mondta el Kovács Máté Gergő egyetemi munkatárs. 
 

A római őrhajó megállói a térségben - A gálya 25 fős legénysége augusztus 10. és szeptember 1. között evez a Duna magyar szakaszán. Térségünkben először Adonynál áll meg augusztus 18-án a Bárka Panzió kikötőjében, ahol 16 órától vezetett túrát tehetnek az érdeklődők. 19-én délben kikötnek a kulcsi hajóállomáson, ahol szintén meg lehet tekinteni a korabeli hadi eszközt. Augusztus 19-én Dunaújvárosban a Szalki-szigetnél köt ki a Danuviana Alacris. 17 órakor a táci Gorsium­ból érkezők is köszöntik a hajósokat. Az interaktív séták időpontjai: augusztus 19-én 18.30, augusztus 20-án 10.00-kor, 14.00-kor és 17.00-kor, augusztus 21-én 10.00. Dunaföldváron az őrhajó augusztus 21-én délután a Poszeidón Egyesület bázisán fog kikötni, ide várják majd az érdeklődőket. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában