Hagyomány

2022.10.01. 20:00

Szent Mihály-napi tűzgyújtás

Máglyát raktak, sátrat állítottak, megkenték a zsíros kenyereket, és megszórták sóval, hagymával – így várták csütörtökön este a gyerekeket, felnőtteket Baracson a Vezér-parkban.

Horváth László

Estébe hajló tűz körüli tánccal, szalonnasütéssel zárult a baracsiak Szent Mihály-napi rendezvénye csütörtökön

Messze földön híres a baracsiak bátorsága. Különösen, ha a hagyományőrzésről van szó, dacolnak az esővel is. Náluk mennyire tölt be mindennapi szerepet a népi szokások rendszeres megjelenítése, a hagyományok továbbéltetése? Kérdésünkre Várai Róbert polgármester válaszolt, aki családostul vett részt a rendezvényen. 

Lovas kocsikázás is szerepelt a délutáni programban Fotók: Horváth László

– Alapvetően nagy fontosságú az életünkben. Annál is inkább, mert amikor a néptánc­oktatás elkezdődött, akkor már kötődtünk a hagyományokhoz. Ahol most vagyunk ennek a folyamata, hogy van kihez szólnunk egy-egy jeles nap megünneplésekor. Elsősorban ilyenkor a témában napi szinten jártas néptáncosainkhoz fordulunk, valamint a lakosainkat is megszólítjuk, mint interaktív közösséget. 

A régi pásztorruhák közül egy subát Dima Miklós öltött magára

Újra hagyománnyá szeretnénk tenni, és ez már a második Mihály-napi rendezvényünk, ahova szerencsénkre ezúttal is szép számban érkeztek érdeklődők, résztvevők. Szent Mihály napja nemcsak népi ünnep, hanem egyházi is. Érzésünk szerint ebből a szempontból kissé elfeledett Mihály arkangyal.

Czuppon Péter a csikós szűr bevarrt ujjáról kérdezte a baracsiakat

 Valahogyan kiesik a tudatmezőnkből. Egész hétre rossz időt mondtak, ennek ellenére itt most süt a nap. Talán Mihály is érzi, mennyire ápoljuk a hagyományt, így megtisztel bennünket ezzel a szép idővel. A néphagyományi részt illetően a Mihály-naphoz kapcsolódó szokások erősen kötődnek a falusi élethez, szerves része volt annak. 

Zsíros kenyér és ital is várta a Szent Mihály-napon résztvevőket

Igaz, ma már nem annyira a régi értelemben, de mindenképpen tartható például a számadás, mivel magunk is számba vehetjük, mennyi minden történt az év eleje óta eltelt időszakban – hallottuk a többi közt Várai Róbert polgármestertől. 

Pákolicz Csaba, Sebestyén Tamás és fia Szabolcs rakta a máglyát

A folytatásban Czuppon Péter tartott ismertetőt a Szent Mihály-napi népi szokásokról. Majd a baracsi Önkéntes Tűzoltó Egyesület segítségével megrakott máglya körül tánccal, szalonnasütéssel és beszélgetéssel telt az esti sötétségbe hajló, hangulatos rendezvény. 

Farkas Dávid csikós ostorcsattogtató bemutatót tartott – igazán különleges volt
Nagy sikerük volt a régi pásztorkellékeknek is a rendezvényen résztvevők körében

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában