Múlt és a jövő találkozott

2022.10.03. 14:00

Az intézmény névadójára emlékeztek a tanulók

A helyi általános iskolások elsősei tettek játékosan hangzó, de általuk nagyon is komolyan vett fogadalmat arra, hogy milyen remek diákokká kívánnak lenni a jövőben. A tőlük idősebbek ezt követően egy megkapó kamaradarabbal állítottak emléket Benedek Eleknek, iskolájuk névadójának. Az esemény a zsúfolásig megtelt kúria épületében zajlott az elmúlt péntek délelőtt.

Balogh Tamás

A Benedek Elek Általános Iskola első osztályos diákjainak fogadalomtétele megindító pillanat volt Fotók: a szerző

Daruszentmiklós 

Az óvodások – a jövő iskolásai – is részt vettek az ünnepségen

A múltat a nagy mesemondónak, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtőjének kedves, és ahogy ő írta, tanulságos története idézte meg. A 1913 óta iskolaként működő ódon épület hangulata még hangulatosabbá tette az ünnepet. 

Színvonalas produkciót mutattak be a dráma- és táncszakkörösök

Az első tanító néni személye az egész iskolás korszakunkat döntően befolyásolhatja. A szerencséseknek egész életükre kedvet adhat a tanuláshoz. A daruszentmikósi elsősöket egy elhivatott, rájuk már most roppant büszke pedagógus, Ferenczi Henrietta vezeti. 
– Örömmel vettem ezt a kihívást, a közös munkát az elsősökkel. Azt hiszem, minden pedagógus szívesen veszi a hasonlókat. Hárman tanítjuk őket, én vagyok az osztályfőnökük. Az a célunk, hogy a hivatásunk adta lehetőségek között mindent megadjunk a számukra. Most az alapok alapos lerakásánál tartunk, szeretnénk, ha biztosan építkezhetnének rá a tanulmányaik során. 

A csoportképen elöl Ferenczi Henrietta, az elősök tanítónője

– Az ön munkája nyomán születnek az itteni iskolások vidám énekes és táncos műsorai. Az eszköztárában benne van a szigorúság is? 
– Hogyne! Persze kellemesen viselhető módon. A legtöbbször vidám dolgokat mutatunk be vele, de attól a szabályait már kisgyermek korban is szigorúan be kell tartanunk, hiszen attól lesz szép és élvezetes a produkciónk. Ezt szeretném az elsősöknél is elérni, hogy a szükséges szigor az iskolai tanulásban is az élvezetes közös sikerünket hozza. 

– A kicsik egy szűk hónapnyi iskolaidő után máris egy komoly produkcióval lepték meg a közönséget. 
– Ez a gyermekek tehetségének, ügyességének és a három tanító munkájának a közös gyümölcse volt. Minden tanórát jókedvű énekkel, mondókákkal kezdünk. 

– Élvezik, hogy ők már „nagyok”, iskolások lettek? 
– Föltétlenül, de persze vannak még olyan megnyilvánulásaik is, amiből azt érzem, hogy az óvoda varázsa még kicsit fogja őket. A mai napon fogadalmat tettek, és mostantól ők is büszke iskolásokká váltak. Benedek Elek az iskolánk névadója, aki 1859. szeptember 30-án Kisbacon született. Ehhez a dátumhoz kötődik nálunk az elsősök befogadása is. Ezekre az alkalmakra választunk egy-egy meséjét, amit bemutatunk a közönségnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában