Figyelem!

2022.12.09. 18:00

Kipattanó szikra, kicsapó láng is okozhat lakástüzet

Télen sok esetben a fűtési rendszer hibája vagy a tüzelő helytelen tárolása vezet lakástűzhöz, ám figyelmetlenség miatt is megtörténhet a baj.

katvéd

A kép korábbi felvétel. Fotó: katasztrófavédelem

A vegyes tüzelésű kazánoknál begyújtás előtt ürítsük ki a hamutálcát és takarítsuk ki a tűzteret. A megmaradt salakot fém vödörbe gyűjtsük és legalább 24 órával később borítsuk a gyűjtőtárolóba.

A legtöbb probléma abból adódik, mikor a tűztér ajtaja nem zár rendesen, vagy résnyire nyitva marad. Ilyenkor egy kicsapó láng vagy egy kipattanó szikra miatt begyulladnak közeli éghető anyagok, a bekészített tűzifa. Ezért a kazán ajtaját mindig csukjuk be. Fontos, hogy a gyújtóst, az újságpapírt ne a tüzelőberendezés közelében tároljuk.

Soha ne locsoljuk be a tüzelőanyagot benzinnel, gázolajjal. Ezek éghető folyadékok, és jellemzően már szobahőmérsékleten is intenzíven párolognak. Gőzeik szintén éghetőek. Begyújtáskor a kazán ajtaján kicsapó láng, és a felgyülemlett, belobbanó éghető gázok súlyos égési sérülést okozhatnak, a tűz pedig gyorsan továbbterjedhet a közeli bútorokra, tárgyakra.

Karbantartással, odafigyeléssel a gyújtós helyes tárolásával megelőzhetőek a kazánrobbanásokat is megelőzhetjük.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában