Húsvét Dunaújvárosban

2024.03.23. 20:30

Nagyheti szertartások a Főtemplomban

Virágvasárnappal (március 24-én) megkezdődik a római katolikus egyházban a nagyhét, mely húsvétvasárnapig (március 31-ig) tart – tájékoztatta szerkesztőségünket a plébánia.

Duol.hu

Forrás: Plébánia

A nagyhét a római katolikus szertartásrendben az egyházi év szíve, középpontja, melynek főbb részei:
virágvasárnap – Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának majd szenvedésének felelevenítése;
nagycsütörtök – az utolsó vacsora emlékmiséje;
nagypéntek – Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja;
nagyszombat estéje és húsvétvasárnap – Krisztus feltámadása. 

A nagyheti szertatások rendje

Virágvasárnap Krisztus Jeruzsálembe történő bevonulásának majd szenvedésének felelevenítése történik barkaszenteléssel, és az evangéliumban (azaz az újszövetségi olvasmányban) Krisztus szenvedéstörténetének a meghallgatásával (a szentmise március 23-án szombaton 18 órakor és március 24-én vasárnap 9 órakor kezdődik a főtemplomban, a szombat esti mise előtt 5 órától Szabó Oszkár dunaföldvári plébános végez gyóntatást a nagytemplomban). Virágvasárnap naptárilag évente mozgó ünnepe hagyományosan minden évben arra az időszakra esik, amikor hazánk éghajlatán a természet újjászületik. 

Nagycsütörtök a szenvedésre induló Jézus búcsúestje övéivel, az utolsó vacsora emlékezete, a húsvéti szent három nap kezdete (a szentmise március 28-án nagycsütörtök 18:30-kor kezdődik a főtemplomban). 

Nagypéntek Krisztus szenvedésének és kereszthalálának napja, a János evangélista szerinti szenvedéstörténet meghallgatásával, és a hívők kereszt elé járulásával, a szertartások kezdete Krisztus halálának időpontjához igazodik ezen a napon (a keresztúti megemlékezés március 29-én nagypénteken 15 órakor kezdődik a főtemplomban, amit ezt 16 órakor nagypénteki szertartás követ). 

Nagyszombat Krisztus sírban nyugovásának napja, majd az azt követő feltámadása, fényünnepséggel (tűzszenteléssel) és kedvező időjárás esetén feltámadási körmenettel (a szentmise március 30-án nagyszombat 18 órakor kezdődik a főtemplomban). 

Húsvétvasárnap Krisztus feltámadása főünnepi szentmisével, ételszenteléssel, azt követően pedig úgynevezett „oktávás” (azaz nyolc napig tartó) ünnepi időszakkal (a húsvétvasárnapi szentmise március 31-én 9 órakor kezdődik).

A dunaújvárosi Krisztus Király főtemplom urnatemetőjének nyitvatartási ideje részlegesen megváltozik nagypéntektől húsvéthétfőig (március 29-től április 1-ig): ezen munkaszüneti napokon (azaz a „négynapos hétvége” teljes időtartama alatt) csak hozzátartozói mágneskártyával lesz az urnatemető látogatható a Szórád Márton út felőli bejáratról, naponta 10:00 és 20:00 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában