Kora reggel vagy késő este, ha futócipőt húzunk, az egészségünkre, az előttünk lebegő célra, a mozgás örömére gondolunk. És nem arra, hogy valaki esetleg megtámad minket. Pedig sajnos gondolni kell erre is, főleg ősszel, mikor egyre rövidebbek a nappalok, és egyre gyakrabban rójuk sötétben a kilométereket. Hogy mindig biztonságban legyünk, jó, ha betartjuk az alábbiakat.

Biztonságos futás a sötét, őszi napokon!

Ne fusson egyedül!

Ha csak ketten vannak is – és mindketten nők –, már akkor is nagyobb biztonságban lehetnek az utakon, mintha egyedül futna. Minél többen vannak, minél nagyobb csapatban futnak, annál biztonságosabb. Arról nem is beszélve, hogy több szem többet lát: jóval hamarabb észrevehetik így a lehetséges veszélyforrásokat, illetve, ha egyikük bajba kerül, a másik segítséget hívhat. Igaz ez akkor is, ha „csak” sérülésről van szó. Ha nincs senki, aki pont ugyanakkor ugyanannyit futna, akkor is beszéljen meg egy találkozási pontot – ha csak a szakasz egy részét futja együtt egy barátjával, akkor is nagyobb biztonságban van.

Amennyiben nincs az ismerősei között futó, csatlakozzon egy futóklubhoz vagy keresse fel a környékbeli futónagyköveteket – ma már egyre több településen vannak csoportok, akik rendszeresen együtt futnak. Használja ki a technikát Ezúttal nem arra biztatjuk, hogy hallgasson zenét futás közben, épp ellenkezőleg. Ha fülhallgatóval fut, könnyebb célpont, nem csak a támadóját, de a forgalmat sem hallja, az pedig balesetveszélyes.

Ugyanakkor javasoljuk, tartsa magánál a telefonját. Jó, ha kéznél van, hiszen segítséget hívhat egy-egy sérülésnél vagy ha bajba kerül – megtámadják, esetleg eltéved. De nem csak telefonálásra használhatja a telefont: ma már több applikáció is vigyáz ránk. Például a bSafe (ingyenes), amelyen a családja követni tudja, mikor merre jár. Ha bajba kerül, csak gombnyomásnyira van a segítség, jelzi a követőinek az aktuális helyzetét, értesítheti a rendőrséget, ráadásul video- és hangfelvételt is készíthet.

Nem kell mindig zene!

Mint ahogyan az előző pontban is említettük: időnként – főleg, ha sötétben fut – ne hallgasson zenét, különösen ne fülhallgatón keresztül. Tudjuk, a zene motivál és segít továbblépni, amikor legnehezebbek a kilométerek, de nem éri meg a kockázatot. Ha a zene teljesen kizárja a külvilág zajait, nem hallja meg a környéken közlekedőket, nem veszi észre, ha valaki esetleg hátulról közelít, de nem hallja a forgalom zajait sem. Így nem csak védtelen, de balesetveszélyes helyzetet is teremthet.

Ha semmiképpen nem bírja ki zene nélkül, tegye a telefont a zsebébe vagy rögzítse a sportmelltartójához és hallgassa fülhallgató nélkül. A többi futót ezzel kevésbé zavarja, mintha akadályozná őket, mert nem hallja a közeledésüket.

Ne legyen a rutin megszállottja!

Ha minden héten ugyanazokon a napokon, ugyanazokban a napszakokban vagy órában fut, könnyen kifigyelhetik, vagyis könnyebben követhetik. Így az esetleges támadók azt is tudni fogják, mikor ér olyan szakaszra, ahol kevesebben vannak, ahol nem látszik például az autóútról – ahol sokkal inkább védtelen. Váltogassa a futás időpontjait és akár az útvonalat is. Ha eddig szerda reggel futott, eddzen inkább kedden, másfelé. Ezzel nem csak nagyobb biztonságban van, de az edzései is hatékonyabbak lehetnek, kevésbé unja majd a távot, ha időnként változtat rajta.

Válasszon ki négy-öt futóútvonalat a környéken és véletlenszerűen válassza ki edzés előtt, hogy melyiken indul el. (Hatékonyság szempontjából legjobb, ha ezek az útvonalak rőben különbözőek: sík, emelkedő, aszfalt, terep.) ha még nem ismerős a környéken, semmiképpen se egyedül fedezze fel ezeket az útvonalakat.

Hívja el magával a párját, kerékpározzanak a leendő útvonalakon, ismerjék meg alaposan a környéket. És ha sötétben indul útnak, futás előtt mindig szóljon egy rokonának, barátjának, hogy hova megy és körülbelül mennyi ideig lesz távol.

Legyen észrevehető!

Nem véletlen, hogy a legtöbb futóruházat élénk színű anyagból készül, illetve fényvisszaverő részekkel van ellátva. Így sokkal könnyebben észrevehető a futó, jól látható az autósok, biciklisek számára is. Arról már nem is beszélve, ha szinte „világít” a sötétebb szakaszokon, könnyebben észrevehetik a bajba jutottat. Ha sötétben fut, mindenképpen vegyen magához fejlámpát (így egy-egy kiálló gyökeret is könnyebben észrevesz), illetve, ha szükséges, vegyen fel láthatósági mellényt. Futóboltokban rengeteg kiegészítőt talál, amelyek karra, lábra illesztve jól láthatóságot biztosítanak.

Legyen felkészülve a harcra!

Néha nem elég, ha veszélyhelyzetben elfut vagy segítségért kiált, a legrosszabb esetben meg kell védenie magát, ezért nem árt, ha ismer pár önvédelmi mozdulatot. Nem feltétlen önnek kell lefegyvereznie és „hatástalanítania” a támadót, sok esetben elég, ha időt nyer, hogy elfuthasson és segítséget hívjon. Ma már a videomegosztó portálokon rengeteg önvédelmi mozdulatot bemutató videót találni, de a legjobb, ha beiratkozik egy önvédelmi tanfolyamra.

Ezeken a kurzusokon már pár alkalom után elsajátíthatja az alapokat, amikkel meg tudja védeni magát. Próbálja ki a Krav Magát, amely nem véletlenül egyre népszerűbb világszerte.

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

50 jó ok a futásra

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.
A tavasz diétás finomsága: Rákóczi túrós pohárban
Ha szereted a Rákóczi túrós süteményt, próbáld ki a pohárkrém változatát is, íme egy egyszerű, diétás recept.
Hogyan mérjük a mérlegen túl a testünk változásait?
A legkézenfekvőbb mérőeszköz kétségtelenül a mérleg – ám ez nem mindig a legjobb választás.
Nasi helye a diétában? Mutatjuk, mikor szabad!
A nassolástól minden fogyni vágyó menekül, pedig a csipszen és a csokis kekszen kívül is vannak lehetőségek, olyan nassok, amelyeket még a legszigorúbb fogyókúrás étrendbe is beilleszthetünk.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.