Természetesen az első és legfontosabb, hogy kérdezd meg az orvosod. Ha ezután zöld utat kapsz, akkor érdemes belevágnod, mert neked és a kicsinek is jót tesz, ha a várakozás időszakában is mozogsz egy kicsit.

Mit sportolj és mire ügyelj, ha kisbabát vársz?

Ha az orvosodtól zöld utat kaptál, és nincs akadálya annak, hogy sportolj, akkor viszont van egy jó hírünk: a testmozgást a várandósság ideje alatt sem kell nélkülöznöd. Sőt, problémamentes terhesség esetén kifejezetten ajánlott a mozgás, pláne, ha a teherbeesés előtt is rendszeresen sportoltál: néhány fontos szabályt azonban be kell tartani.

Miért fontos, hogy várandósan is mozogj?

A várandósság alaposan próbára teszi a testet, és a növekvő terheshas egyes izomcsoportokra és testrészekre óriási terhet ró. Gondolj csak bele: a testsúlyod változásával nagyobb teher helyezkedik a lábaidra, a derekadra, a gerincedre, ráadásul a helyes tartás is egyre nehezebb, a pocak ugyanis előre húz. Érdemes a terhesség alatt olyan mozgásformát (is) végezni, ami azokat az izomcsoportokat erősíti, amik megkönnyítik, vagy legalábbis elviselhetővé teszik a testre nehezedő plusz terhet. Ilyen például a gerinc-, a derék- és a hátizmok- írja a life.hu. Washingtoni Állami Egyetem tudósai szerint a terhesség alatti testedzés stimulálja az úgynevezett barna zsírszövetek termelődését a fejlődő magzatban. A jó zsírnak is nevezett barna zsír elsődleges szerepe, hogy energia égetésével hőt termel. A fehér (más néven sárga) zsírszövet számlájára írható ezzel szemben az elhízás és nehezebb elégetni.

Nem csak a túlsúlyos nők esetébe fontos

A washingtoni tudósok kutatása azért is egyedülálló, mert eddig a terhesség alatti testmozgásnak a magzati fejlődésre kifejtett hatását csak túlsúlyos anyáknál vizsgálták. A korábbi kutatások rámutattak, hogy a túlsúlyos anyák terhesség alatti testmozgása védelmet jelentett utódaik számára az anyagcserezavarok és az elhízás ellen. Azt is bebizonyították már, hogy azoknál a nőknél, akik ilyenkor mozognak, csökken, a terhességi cukorbetegség, az inkontinencia, a depresszió vagy egyes ízületi megbetegedések előfordulása.Ez az új kutatás arra világít rá, hogy ezek a pozitív hatások az egészséges és formában lévő anyák kisbabáira is vonatkozik. Mivel a terhesség alatti testmozgás egyre kevésbé általános és a túlsúlyos gyerekek aránya egyre nagyobb a különböző testtömeg-indexű anyák esetében, a kutatók remélik, eredményeik arra bátorítják a fitt és egészséges nőket, hogy aktív életmódjukat a terhesség alatt is folytassák.

Mit és mennyit?

  • Mielőtt elkezded, feltétlenül kérdezd meg az orvost, mit ajánl
  • Ne végezz olyan mozgást, ami nem esik jól, és tartósan megemeli a pulzust,
  • Kifejezetten ajánlott a kis súlyzóval való háterősítés, a fitballon végzett torna, a derékerősítő gyakorlatok, a gerinctorna, a nyújtás, a jóga, a séta, de csinálhatsz jó formán bármit, ami jólesik, és nem árt se neked, se a babának.
  • Érdemes hetente legalább 150 percet mérsékelten intenzíven mozogni
  • Ezt az időt a hét legalább 3 napján kell szétosztani, de a legjobb, ha minden nap mozogsz valamennyit
  • A kismedencei izmok tornáztatása (például Kegel gyakorlatok) az inkontinencia kialakulásának a veszélyét jelentősen csökkentik. Ezeket is javasolt napi szinten ismételni.
  • Azon várandósok, akik a háton végzett gyakorlatok során gyengeségérzést, émelygést vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalnak, kerüljék ezeket a gyakorlatokat, más pozícióban mozogjanak.

Mely mozgásformák kerülendők?

Ha már fentebb leírtuk, melyek azok a mozgásformák, amiket nyugodtan végezhetsz, itt vannak azok is, amelyeket érdemes elkerülni. Ne lovagolj, ne síelj, és a kültéri biciklizést is felejtsd el, ezek ugyanis ütéssel, rázkódással vagy rosszabb esetben eséssel járhatnak. Nem javasolt a squash, a tenisz, a kézilabda, a kosárlabda és a súlyemelés sem. Fontos, hogy tudd, hogy a második trimeszter kezdetétől a hosszú ideig tartó háton fekvést is érdemes elkerülni, ugyanis ebben a pózban a méh túlságosan ránehezedik a gerincre, a hátra és a nagyobb erekre, ami légzési nehézséget, keringési elégtelenséget és vérnyomásproblémákat idézhet elő.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.