Bármi is legyen az oka, hogy jógázni kezdünk, a fiatalosabb külső, a feszesebb bőr velejárója ennek a mozgásformának, akár akarjuk, akár nem. De miért is ne akarnánk?!

Botox helyett jóga! Íme a legjobb bőrfeszesítő gyakorlatok

A jógában nem csak az ászanák helyes kivitelezésére, azaz a testtartásokra kell figyelmet fordítani, hanem a légzésre és az elme lecsendesítésére is. Ennek köszönhetően a jóga fizikai, energetikai és lelki szinten is kifejti jótékony hatását: felpezsdíti a vérkeringést, összhangba hozza a testet, a lelket és az elmét, energiával tölt fel minket, fokozza a vérkeringést, alaposan átmozgatja a belső szerveket, és ezeknek összhatásának köszönhetjük, hogy az egész testünk megfiatalodik. Ha fontos számunkra a ráncok csökkentése, akkor a fordított és félfordított pózokat soha ne hagyjuk ki a gyakorlásainkból! Minden olyan ászana, melynek során a fejünk alacsonyabban van mint a szívünk, sokat segíthet a ráncok elleni harcban. Nézzünk néhányat, melyet a Fanny magazin ajánl.

Halpóz az energiák áramlásához

Helyezkedjünk el hanyatt fekvésben, majd a nyújtott karokat hozzuk a törzs alá, de legalább a hüvelykujjunkat helyezzük a combunk alá. A tenyereket nyomjuk a talajba, támaszkodunk a könyökökre, belégzéssel emeljük ki a mellkast. Homorítsunk, a fejtetőnket pedig próbáljuk leérinteni a talajra. A medencénk mindvégig maradjon a talajon, a lábfejünkkel spicceljünk. Tartsuk ki legalább öt mély belégzés-kilégzésig.

Lefele néző kutyapóz a pihenésre

jóga

Fotó: shutterstock

Üljünk le sarokülésben, vegyünk egy mély levegőt, majd kilégzésre nyújtott karokkal hajoljunk előre. A homlokunk legyen a talajon, a tenyerek lefelé nézzenek. A karokkal nyújtózzunk előre úgy, hogy közben a fenekünk továbbra is érintse a sarkainkat. Nyomjuk a tenyereket erősen a talajba, majd emeljük a csípőt, és nyújtsuk ki a lábainkat, amennyire tudjuk, a fejünk lógjon lazán. Fontos, hogy egyenes háttal végezzük a gyakorlatot. Tartsuk ki öt mély és lassú be és kilégzésig.

Fél fejenállás, egy kis könnyítés lehet

jóga

Fotó: shutterstock

Helyezzük a talajra a két könyökünket a térdek előtt, egymástól vállszélességnyi távolságban. Kulcsoljuk össze az ujjakat úgy, hogy a tenyerekkel egy kis kosarat formázzunk. Helyezzük a fejünk hátsó részét a kosárkába kulcsolt kezünkbe úgy, hogy a fejtető legyen a talajon. A térdeket kinyújtva emeljük meg a csípőt és kezdjünk el közelebb lépkedni a fejünkhöz, mindaddig, ameddig a medenceöv a vállöv fölé nem kerül. A karokra támaszkodva folyamatosan emeljük a medencét az ég felé. Minél tovább tartsuk ki ezt a pózt, akár 5-10 percig is, ha bírjuk.

Fejenállás, a jóga királya

jóga

Fotó: shutterstock

Helyezkedjünk el a félfejenállásba, majd zsugortartáson keresztül vegyük fel a teljes fejenállást. Ehhez emeljük el a lábakat a földtől, hajlítsuk be a térdeket úgy, hogy azok a mellkast érintsék és közelítsük a sarkakat az ülőgumókhoz, majd innen nyújtsuk föl a lábakat. Addig emeljük és nyújtsuk a lábakat, ameddig a fej, a törzs és a láb egy vonalba kerül egymással. Ha tehetjük, minden nap legalább húsz légzésig tartsuk ki ezt a pózt! Nem véletlen nevezik az ászanák királyának. Csodát tesz velünk.

Gyertya, a jóga királynője

jóga

Fotó: shutterstock

Hanyatt fekvésben húzzuk talpra a lábainkat, hajlítsuk be a könyököket, támasszuk meg a törzset a tenyerekkel a medenceöv felé mutató ujjakkal. Forgassuk be a vállakat minél jobban magunk alá, egymáshoz közelítve, hogy a vállövön támaszkodjunk. A tenyerünket csúsztassuk a bordakosarak alá, és emeljük fel a lábakat a talajra merőlegesen, a törzzsel egy vonalba, és nyújtózzunk a lábakkal fölfelé. Minden nap gyakoroljuk legalább húsz légzésig, hiszen ez az ászanák királynője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.