Frissen Fejérből

2022.06.28. 15:35

Emlékeznek rá? Ilyen volt a leürített, kikotort fehérvári Csónakázó-tó

Emlékeznek rá? Éppen hat évvel ezelőtt, ilyentájt fejeződött be a székesfehérvári csónakázó tó medrének kikotrása.

Házi Péter

Forrás: Cser-Palkovics András közösségi oldala

A látványos munkák már télen megkezdődtek, először le kellett engedni a tóból a Varga-csatornán keresztül mintegy 52 ezer köbméter vizet. Ezután jött a nehezebb művelet, a hosszú évtizedek alatt kialakult iszap kikotrása. Az iszap egy részének a felhasználásával a tó észak-nyugati partrészén, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola melletti járdát szélesítették ki, ahol létrehozták a szép, kedvelt sétányt, az iszap másik részéből pedig a sziget méretét növelték meg, 2924 négyzetméterről 5372 négyzetméterre. 

A hónapokon át tartó kotrás során egyébként töméntelen mennyiségű boros- és sörösüveg, gumiabroncs, de biciklik, wc-kagylók é fényképezőgépek is előkerültek az iszapból.  

Forrás: Cser-Palkovics András közösségi oldala

A Csónakázó-tavat még az 1960-as évek elején alakították ki, de teljesen csak a 70-es évek végére építették ki. 1978-79-ben mélyítették utoljára a tavat és a kitermelt földdel a környező mély területeket töltötték fel, illetve szigetet alakítottak ki. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában