Segítségre szorulnak

2022.08.19. 18:42

Krízisben a Herosz állatotthon - kilátogattunk, ezt láttuk (videóval)

A Herosz fehérvári állatotthonának kétségbeesett felhívása után látogattunk ki hozzájuk: krízishelyzetben van a telep, ahol telt ház és stressz nehezíti az életüket – közben pedig szinte senki nem akar örökbefogadni.

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A minap arra kérte a Herosz fehérvári állatotthona a hozzájuk állatot vinni szándékozókat, hogy most inkább ne tegyék: érdeklődjenek telefonon és jelentkeznek, amint tudnak. Ennek bizony komoly oka volt: az amúgy is telt házzal működő állatotthonba egy hatósági lefoglalás miatt újabb nagyszámú macskaállomány érkezett. Itt a vége – kitehetik tehát a megtelt táblát.

Táborozó gyerekek töltik felhőtlen mindennapjaikat 2022. augusztusában a Herosz Takarodó úti állatotthonában – ahol az idill inkább csak számukra értelmezhető fogalom ezekben a napokban. A cicák és kölyökkutyák megadóan tűrik a simogatást és a gyermeki figyelmet, közben azonban a felnőttek – a Herosz vezetősége és a munkatársak – nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy valahogy egyenesben tartsák az intézményt. Merthogy küzdenek erősen:

- Azt tudni kell, hogy nekünk hatvan férőhelyünk van cicák számára, de gyakorlatilag már május végére olyan roham alakult ki – az anyamacskák folyamatos ellése és az ivartalanítás elmaradása miatt -, hogy ez a hely lassan azóta kezdett betelni. Sajnos a legtöbb állattartó ma is úgy gondolja, hogy nem az ő dolga a macska ivartalanítása, inkább csak eteti őket. Ezzel azonban hozzájárulnak a macskák szaporodásához, egyébként viszont nem gondoskodnak róluk. A létszám tehát már nyár elején kezdett betelni, augusztusra azonban csúcsosodott. Kilencvenhat macskánk volt aznap, amikor érkezett egy hatósági értesítés, hogy el kell hozniuk nem megfelelő körülmények között tartott állatokat – mesélte Krepsz Gyöngyi, a fehérvári Herosz állatotthon vezetője. Mint kiderült, tizenhat macskát kellett ellátniuk és befogadniuk. – Itt arról volt szó, hogy valaki az ivaros állatokat együtt tartotta, melyek közt vannak ivaros nőstények és kandúrok, illetve egy anyamacska, amelyiknek hat hetesek, másiknak több hónaposak a kölykei. A felnőtt cicákról pedig még nem is tudjuk, hogy esetleg vemhesek-e.

Ami megnehezíti az állatvédők dolgát, hogy mindegyik hatóságilag érkezett cica beteg, sőt, az itt ellátott állatok között van olyan, amelyik lőtt sebbel érkezett, a másik hőgutával - így gyakorlatilag folyamatosan teendők vannak az állatok körül. A korábban itt élt kilencvenhat macska mellé tehát most érkezett még tizenhat, ezzel pedig olyan állapotok alakultak ki, amelyek miatt ki kellett mondaniuk: telt ház van, nem tudnak több állatot fogadni.

- A karanténban is borzasztó a helyzet: ahol egy állatnak kellene lennie egy helyen, ott most egyszerre többen zsúfolodtak össze. Ezt az egészet pedig tetézi a meleg, az állatok szenvednek. Képtelenség átszellőztetni a házakat. Vannak ráadásul állatok, amelyeket ebben a hatalmas hőségben dobtak ki, volt köztük olyan hőgutás, amelyiket nem is tudtuk megmenteni – vázolta a helyzetet az állatvédő.

Terheli továbbá az állatotthont az, hogy gyakorlatilag senki nem akar most örökbefogadni. Sőt mi több, olyanok is visszahoztak állatokat, akik korábban megmentettek egy állományt, de nem tudták tovább tartani őket.

- Szerintem a macskahelyzet tarthatatlan, az ivartalanítást kötelezővé kéne tenni és ellenőrizni is azt – mondta el Krepsz Gyöngyi, s hozzátette: – A kutyahelyzetet az állatotthonban talán most tudják majd kicsit normalizálni: - Kaptunk pénzt az Agrárminisztériumtól és a fehérvári önkormányzattól, így 20 év után most először tudunk nekiállni a kennelek felújításának.

A meleg és a felújítás miatti költözködés a kutyákat is megviseli, nagy a feszültség tehát a telepen. – Ez stresszel jár, amely pedig láthatóan hasmenéssel – mondta a telepvezető.

S hogy mégis mire van szükségük? Kiderült: - Kutyáknak és macskáknak való kölyökkonzervekre van főképp szükségünk. Ami nagy segítség még, az immunerősítő és probiotikum táplálékkiegészítő, az óriási mennyiségben fogy, a karanténban és a cicaóvodában lévő állatoknak nagy szükségük van rá!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!