Frissen Fejérből

2022.09.25. 20:00

Felelevenítették a pákozdi csatát a Mészeg-hegy oldalában (videó, galéria)

Katonai istentisztelettel folytatódott vasárnap délelőtt a pákozdi Honvédfesztivál. A Mészeg-hegyen lévő Nemzeti Emlékhely Szent László szobra előtt megjelenteket Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes abból az alkalomból köszöntötte, hogy idén lett 30 éves a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség: a szervezetet Győrffy-Villám András hagyományőrző dandártábornok képviselte a helyszínen.

Tihanyi Tamás

Életre kelt a pákozdi csata

Forrás: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vargha Tamás a huszárság vitézségére utalva azt mondta: amennyire hősies a példa, annál inkább járhatunk a nyomában. Felidézte, hogy a szövetség munkája során sok-sok ezren ismerték meg a magyar huszárok dicsőséges múltját. A magyar „huszár” elnevezés fogalommá vált az egész világon, a legendás fegyvernemnek sok országban voltak követői az elmúlt századokban, tette hozzá. Beszélt a hagyományőrző szervezetekről is, lokálpatriótaként külön említve a Fehérvári Huszárok Egyesületét. „Lehet mit tanulni tőlük, Isten éltesse a magyar huszárokat”, zárta szavait az államtitkár. 

Az imádságos ünnepen Berta Tibor katolikus, valamint Jákob János protestáns tábori püspök kérte Isten áldását a megjelentekre, közöttük a hagyományőrző huszárokra, és az egész magyar honvédelemre. „A magyar huszár emlékét meg kell őrizni az ifjúság szívében”, mondta Jákob János dandártábornok, majd hozzátette: „Példájukban a reménytelennek látszó helyzetben való újrakezdés reményét, a hazához való feltétlen hűséget látjuk.” 

 

„Élvezzék a magyar huszárok atyai házad örömét”, imádkozott  a Megváltóhoz Berta Tibor tábori püspök, majd Isten oltalmát, áldását kérte a magyar huszárságra és a magyar honvédségre. Az istentisztelet végén elhelyezték a tisztelet virágait Szent László szobránál.  

Az istentisztelet után a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Huszár és Hagyományőrző Szövetség képviselői együttműködési megállapodást írtak alá. Felhívással fordultak azokhoz a civil szervezetekhez, akik vállalják, hogy csatlakoznak az 1943. évi doni áttörés 80. évfordulójának tiszteletére 2023. január 12-től február 25-ig tervezett emlékmenethez. A kezdeményezők méltósággal és valós teljesítményt követelő tettel kívánnak emlékezni a doni pokolra, a magyar katonák áldozatvállalására.  

A pákozdi csatát ebben az évben mintegy nyolcvan lovas, százharminc gyalogos katona és negyven tüzér részvételével vasárnap kora délután elevenítették fel a Mészeg-hegy oldalában. Az eseményekről Hermann Róbert történész professzor – egykori székesfehérvári gimnazista – beszélt, aki a korszak, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legavatottabb magyarországi ismerője.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában