Kódok, sms-ek és álprofilok mögé bújnak

2023.03.21. 07:00

Vigyázat! – újabb trükkel próbálkoznak az adathalászok

Sajnos nem túlzás azt állítani, hogy egyre gyakrabban tűnnek fel internetes csalók, akik így vagy úgy, de igyekeznek minél több embert megtéveszteni, hogy hozzájuthassanak az adataikhoz.

Déri Brenda

Forrás: Pexels

Korábban már számos cikkünkben foglalkoztunk azzal, hogy adathalászok és hekkerek különböző trükkökkel próbálják kinyerni az emberek személyes vagy bankszámlaadatait a mobiltelefonjaikból. Futárszolgálatnak, áramszolgáltatónak, banknak vagy postai szolgáltatóknak adják ki magukat és arra szólítják fel a címzetteket, hogy egy bizonyos linkre kattintva rendezzék számláikat, tartozásukat. De gyakran a link átirányítja a címzettet egy másik weboldalra, ahol ’bővebb tájékoztatást’ ígérnek nekik a csalók. 

Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy egy újabb eszközt próbálnak bevetni. Az egyik internetes csoportban közzétett bejegyzés írója szerint a csaló kinéz valakit a közösségi oldalon, majd annak a személynek kiválasztja az egyik ismerősét, akinek kiadva magát készít még egy profilt. Majd ezt követően érkezik az üzenet: azért lett még egy profilja, mert a másikat letiltották. Ezt követően kód érkezik sms-ben a kiszemeltnek és azt kéri tőle a csaló, hogy küldje át a kódot, mert csak akkor tudja visszaszerezni a profilját. 

Szerencsére a poszt írója egyből észrevette, hogy adathalász próbálkozásról lehet szó, így nem küldte át neki a kódot. Illetve az is árulkodó jel volt, hogy üzenetében felváltva használta a magázódást és a tegeződést. Mindenesetre nem árt vigyázni és kétszer meggondolni, hogy kinek válaszolunk és mire kattintunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában