A pártelnök álma

2023.03.25. 07:32

Gyurcsány kiszámolt léptekkel halad mestertervének megvalósítása felé

A Demokratikus Koalíció kilenc éve még frakciót sem tudott alakítani, mára azonban Gyurcsány eljuttatta odáig a pártot, hogy valódi választás nélkül polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel és egy országgyűlési képviselővel tudott gyarapodni. A Magyar Nemzet cikkéből kiderül, hogy mi a Gyurcsány-párt vonzerejének titka.

Gyurcsány Ferenc

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A baloldal próbálkozott már részleges összefogással (2014), külön indulással (2018) és teljes összefogással (2022) is. Átütő sikert egyik módszerrel sem tudtak elérni, azonban ha górcső alá vesszük a választási eredményeket és a 2022-es voksolás óta történt fejleményeket, egyértelművé válik, hogy Gyurcsány apró, kiszámolt léptekkel halad tízéves mestertervének megvalósítása felé. 

A párt 2014-ben még az Összefogás listájáról csupán négy mandátumot szerzett, s mivel minimum öt mandátum kell a frakcióalapításhoz, a DK akkor még frakciót sem tudott alakítani – írja a Magyar Nemzet.

Négy évvel később egyéni indulással a korábbi négyről kilencre emelték a képviselői mandátumaik számát.

A 2022-es országgyűlési választások után viszont már a DK-é lett a legnagyobb ellenzéki párt az Országházban: 16 parlamenti helyet zsebeltek be. Azóta a többi baloldali párt ideológiai és programválságát kihasználva igyekeznek a maguk malmára hajtani a vizet.

A Gyurcsány-párt 2014-ben még önálló frakciót sem tudott alakítani, ma már az Országgyűlés legnagyobb frakciójával rendelkeznek
Forrás: NVI

Ismert, hogy míg korábban elsősorban az MSZP-ből léptek át sorozatosan a DK-ba, a baloldal tavaly áprilisi, katasztrofális veresége után a folyamat immár valamennyi ellenzéki pártot elérte.

Karácsony Gergely formációja, a Párbeszéd eddig sem büszkélkedhetett komoly tagsággal és érdemi politikusokkal, de akijük eddig volt, azok lassan egytől egyig Gyurcsány Ferencéknél keresik a boldogulásukat.

A sorozatos átigazolásokkal kapcsolatban korábban Gyurcsány Ferenc is megszólalt közösségi oldalán, és négy pontban foglalta össze pártja vonzerejének „titkát”. 

A bukott miniszterelnök szerint határozott, mindenki mástól megkülönböztethető politikai karakterrel kell rendelkezni, erős felhatalmazású, egységes csapatnak kell vezetnie a pártot, országos szervezet kell, ott kell lenni minden nagyobb településen, illetve erős identitás, egymásra vigyázó belső kultúra kell.

Amikor valamelyik ellenzéki párt politikusa tagnak jelentkezik hozzánk, a beszélgetések végén igyekszem én is találkozni a tagjelölttel. Belenézni a szemébe. Érteni az okokat, az ambíciókat, a gondolat finomságát, mélységét, látni a reakciókat

– tette hozzá a DK elnöke. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában