A megjelent vádlottak nem ismerték el bűnösségüket.

2023.03.28. 16:00

Nagy János, volt agrár helyettes államtitkár nem jelent meg a fehérvári bíróságon: a vád hűtlen kezelés (galéria)

Ahogy arról néhány nappal ezelőtt hírt adtunk, 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel vádol az ügyészség egy volt helyettes államtitkárt és még további nyolc vádlottat.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

 A vádirat szerint 2019 első felében Nagy János, az Agrárminisztérium akkori, földügyekért felelős helyettes államtitkárának utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más cégekkel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyészség szerint az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekben szereplő feladatokra a minisztériumnak és a háttérintézményeinek nem volt szüksége, a más céggel kötött szerződésben foglaltak elvégzésére pedig sosem került sor. Ezen túl Nagy János a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tízmillió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat. 

Illetve kiderült még, hogy egy fővárosi kerületi önkormányzat önálló jogkörrel rendelkező költségvetési szervének intézményvezetője a vagyongazdálkodási kötelezettségeit megszegve járt el a megbízási szerződések megkötésekor, így mintegy 24 millió forint kárt okozott. Az ügyben az első előkészítő ülést március 21-én tartották a Székesfehérvári Törvényszéken, méghozzá a másodrendű vádlott vonatkozásában. 

A második előkészítő ülésre pedig ma, március 28-án került sor, - a 2020 decemberében egyébként menesztett - Nagy János, illetve a harmad, negyed, ötöd, hatod, heted, nyolcad- és kilenced rendű vádlottak vonatkozásában. Az ülésen a volt helyettes államtitkár és a másodrendű vádlott nem jelent meg. Míg előbbi betegség miatt maradt távol, addig utóbbinak nem volt kötelező a megjelenése, mivel ügyét korábban már megtárgyalták, így a bíróság a további vádlottak kihallgatásával folytatta az ülést. A vádirat részletes ismertetése után a vádlottaknak lehetőségük volt beismerő vallomást tenni és lemondani a tárgyaláshoz való jogukról. A jelenlévő vádlottak közül egyik sem tett beismerő vallomást, azaz nem ismerték el bűnösségüket és nem mondtak le a tárgyaláshoz való jogukról, így az előkészítő ülés április 21-én folytatódik az elsőrendű vádlott, Nagy János vonatkozásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!