Több szempontból is úttörő volt az NHP

Hírek MTI
Több tízezer vállalkozás jutott olcsó forráshoz a Növekedési Hitelprogram (NHP) segítségével, miközben a konstrukciónak jelentősek voltak a reálgazdasági hatásai is – hangzott el egy mai háttérbeszélgetésen.

Rendkívül sikeres volt a jegybank Növekedési Hitelprogramja, az indulásakor több szempontból is úttörő jellegű volt, és éppen a napokban-hetekben folyósítják az utolsó tételeit – jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Hitelezési fordulattól a zöld átmenetig című NHP-tanulmánykötet bemutató sajtótájékoztatóján. Patai Mihály hozzátette: ezzel a programmal sikerült megakadályoznia az MNB-nek a hitelpiaci összeomlást, ami akkoriban „a bankrendszer fenyegető réme volt” . A 2008-2009-es válság után a régióban és az EU-ban csak Magyarországon nem állt vissza a vállalati hitelezés a válság előtti szintre, és ha ez tartós maradt volna, akkor az óhatatlanul hitelpiaci összeomláshoz vezetett volna. A program a magyar pénztörténet fontos eleme, és egyre fontosabbá fog válni az évek múlásával – mutatott rá.

Patai Mihály kiemelte: több tízezer vállalat jutott olcsó forráshoz a programmal, aminek elévülhetetlen érdemei vannak. A program szerinte jelezte a jegybanki szerepvállalás megváltozását. Egy a magyarhoz hasonlóan kis és közepes ország jegybankja általában követő jellegű monetáris politikát folytat, vagyis igyekszik alkalmazkodni a vezető jegybankok stratégiájához. Ezzel a programmal az MNB „aktivista jegybankká vált”, és ez azóta is jellemző vonása lett, például tavaly Európában elsőként indította el a monetáris szigorítást.

Pulai György, az MNB igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a nulláról kellett felépíteni a célzott programot, amelynek a fő jellemzője az adaptivitás, a változó igényekhez való rugalmas alkalmazkodás. Mindig az aktuális igényekhez igazították-finomhangolták a feltételeket a kereskedelmi bankok javaslatai alapján. Összegzése szerint az NHP több szakaszában mintegy 6400 milliárd forintot közvetítettek 75 ezer hazai vállalkozásnak, 165 ezer ügyletben, a volumen több mint fele beruházási célokat szolgált. A programok reálgazdasági hatása jelentős: az adataik szerint a GDP-hez mintegy 5,3 százalékponttal járultak hozzá 2013 és 2021 között. A legtöbb NHP-forrás a kereskedelem, mezőgazdaság és a feldolgozóipari ágazatokhoz került.

Fotó: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink