Sziget 2022 – itt a vége

Hírek MTI
A szervezők számításai szerint mintegy 450 ezren buliztak az idei Sziget fesztiválon. A nyitónap teltházas volt, további kettő, a pénteki és a szombati pedig közel maximumon futott.

Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője a hétfői zárónap estéjén értékelte a 28. Sziget fesztivált. Az idén hatnapos rendezvény a pandémia miatti korlátozások következtében 2020-ban és 2021-ben is elmaradt; legutóbb, 2019-ben a hétnapos Szigeten 530 ezren voltak. Napi átlagban idén többen voltak a fesztiválon, mint legutóbb. Bár létezik háromnapos jegy is, a bérletesek nagyja hatnapos jeggyel jött, ami azt okozta, hogy sokkal kiegyenlítettebb lett a közönség eloszlása” – fejtette ki a főszervező.

A Sziget Európában egyedülálló összművészeti kínálattal rendelkezik, a főszerepet persze továbbra is a zene viszi. A fesztivál sztárfellépői közül kiemelkedett a nyitónapon fellépő Dua Lipa, a talán legnagyobb várakozásokat kiváltott Justin Bieber koncertje viszont kapott hideget-meleget is.

Kádár Tamás kiemelte, hogy számos újdonságot vezettek be idén, és ezek a vártnál jobban sültek el. „Nagyon jól működött, hogy a beléptetési rendszer a K híd belső oldalára került át, így a fesztivál területén a közlekedés flottabbá vált. Nemcsak a belépésnél és a távozásnál lett folyamatosabb a mozgás, a nagyszínpadnál is számos átalakítást hajtottunk végre, kibővítettük a küzdőteret, az átjárók méretét” – fejtette ki.

Pozitívumként említette az elektronikus zenei helyszínek átalakítását, hiszen mind a Colosseum, mind a Party Aréna óriási közönséget vonzott. Gondot okozott ugyanakkor, hogy – mint fogalmazott – a hatalmas látogatószámmal nincs arányban a fővárosi taxik száma, így bizonyos időszakokban szinte lehetetlen volt taxit kapni.

Kádár Tamás kitért arra, hogy a pandémia időszakát követően az üzleti tervezésnél komoly problémaként jelentkezett a zeneiparban kialakult munkaerőhiány, és annak költsége, a kiszámíthatatlan infláció, a forint leértékelődése. „A Sziget közönségének fele külföldi és számunkra kedvező volt, hogy a nagyfesztiválokra egész Európában hatalmas igény mutatkozott a korlátozások után. A gyakorlatban ez úgy mutatkozott, hogy a nyugat-európai fiatalok többsége a teljes élményre vágyott, és míg korábban sokan háromnapos jeggyel érkeztek, idén inkább a hatnapos bérletet vásárolták meg elővételben.” Egy kérdésre válaszolva a főszervező arról is beszélt, hogy a fesztivál területe csökkent, mivel – a fővárossal kötött megállapodás részeként – az északi oldalon található természetvédelmi területet lezárták a látogatók elől. „A legzsúfoltabb napokon a szabad kempinghelyek szinte beteltek. Mozgástér dél felé nyílhat számunkra, meglátjuk, miben tudunk megállapodni a fővárossal”.

A Sziget jövőre ünnepli 30. születésnapját. „További fejlesztéseket tervezünk, és szeretnénk visszahozni a látványos dekorációt, amit idén takarékossági okokból visszavágtunk” – tette hozzá Kádár Tamás.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

További híreink